Groen!

Meer dan 80 Antwerpenaren scharen zich achter milieustakingsvordering dat Groen! indient tegen de Lange Wapper

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat), Mieke Vogels (Vlaamse fractie) op 25 mei 2009 in "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid"

Zondagochtend nodigde Groen! de Antwerpenaren uit om de Lange Wapper een proces aan te doen. Op twee uur tijd kwamen al 85 Antwerpenaren hun handtekening zetten in het Groene huis in Berchem, waar het de hele tijd een gezellig komen en gaan was van geïnteresseerde Antwerpenaren.

Senator en gemeenteraadslid Freya Piryns en voorzitster Mieke Vogels lichtten toe wat een milieustakingsvordering juist is, en waarom we die gaan inleiden en daarvoor handtekeningen verzamelen. Het stadsbestuur weigert immers, ondanks onze uitdrukkelijke vraag, om deze procedure zelf in te leiden. Daarom doen we het, als inwoners van Antwerpen, maar zelf.

De Vlaamse regering heeft immers een bouwvergunning afgeleverd voor het omstreden BAM-tracé. Daarbij wordt geen enkele rekening gehouden met de ARUP/SUM studie die de Vlaamse regering nochtans zelf bestelde. Uit die studie bleek dat er wel degelijk goede alternatieven zijn voor het BAM-tracé. Meer zelfs, die alternatieven scoren zelfs beter. Maar de Vlaamse regering heeft er geen oren naar en doet gewoon voort. Het milieu-effect-rapport (MER) dat ze bij de bouwvergunning hebben toegevoegd, zegt dat er geen alternatieven mogelijk zijn. Die MER is intussen in de feiten onjuist gebleken. Vandaar dat Groen! het MER en dus de hele bouwaanvraag van de BAM en van de Vlaamse regering willen aanvechten.

Ook de komende dagen is er nog de mogelijkheid om de milieustakingsvordering te komen ondertekenen. Daarna trekken we naar de rechtbank van eerste aanleg om de procedure in te leiden.

Contact: Mieke Vogels -
Deel Deel
Freya Piryns
Mieke Vogels

Voorzitter Groen!
Lijsttrekker - Vlaams Parlement - Antwerpen