Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen bezorgd over kernproef Noord Korea

25 mei 2009 | Minister Verhagen heeft in Vietnam zijn zorgen uitgesproken over de berichten van een kernproef en een raketlancering door Noord-Korea. Europese en Aziatische ministers van Bpuitenlandse Zaken zijn vandaag en morgen in de Vietnamese hoofdstad Hanoi voor een conferentie bijeen.

"Dit is een ernstige ontwikkeling," aldus minister Verhagen. "Het Noord-Koreaanse regime gaat roekeloos door met de ontwikkeling van het nucleaire wapenprogramma. Het tijdstip duidt erop dat het regime de intentie heeft om de internationale gemeenschap te intimideren."

Nederland vindt dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich duidelijk over de kernproef en lancering moet uitspreken. De Noord-Koreaanse kernproef zal vandaag ook onderwerp van gesprek zijn tussen de 47 Europese en Aziatische minsters.

Nederland zal de Europese Unie vragen om een duidelijke veroordeling van het Noord-Koreaanse optreden. Noord-Korea moet zo snel mogelijk terugkeren naar het zespartijenoverleg om de spanning in Oost-Azië te verminderen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl