Provincie Noord-Holland

Datum

25-5-2009

Onderwerp

Molenmakersambacht in de Zaanstreek

Selina Douma

Op 6 mei werd in Zaandam de documentaire Vakmanschap in de Zaanse molenbouw gepresenteerd. De documentaire laat de herbouw van de molen Het Jonge Schaap zien en wordt, naast het vastleggen van de kennis over molenbouw, ook als educatief programma voor VMBO scholen in de Zaanstreek gebruikt. Gedeputeerde Sascha Baggerman nam het eerste exemplaar van de documentaire in ontvangst.

Vanaf de start van de verbouwing in 2005 werkten de filmmakers Thys Ockersen en Robert van Alphen aan de documentaire over de Zaanse molenbouw. In ruim twee uur aan filmmateriaal legden zij de herbouw van de molen Het Jonge Schaap vast. Met de uiteindelijke film is niet alleen kennis over de bouw van molens vastgelegd, maar de film kan ook als educatief programma voor VMBO scholen in de Zaanstreek worden gebruikt. De film biedt studenten met name veel informatie over onderwerpen als molenbouw en houtbewerking. Naar aanleiding van de beschikbaarheid van de documentaire is in de week van 11-19 mei voor alle VMBO scholen in de Zaanstreek een educatieve week over het ambacht van de molenbouw georganiseerd.

Gedeputeerde voor cultuur Sascha Baggerman nam het eerste exemplaar van de documentaire over de molenbouw in ontvangst. De provincie Noord-Holland heeft zich altijd hard gemaakt voor het behoud en herstel van dit cultureel en industrieel erfgoed. Met een bedrag van 884.900,- besloten Gedeputeerde Staten in 2005 te investeren in de herbouw van de molen Het Jonge Schaap aan de Zaanse Schans met gelden uit het Fonds Investeringen Noord-Holland. Nu, vier jaren later, is het historisch beeld langs de Kalverringdijk hersteld, versterkt en een voorbeeld voor jongeren die geïnteresseerd zijn in houtbewerking en molenbouw.

Geïnteresseerden in de documentaire Vakmanschap in de Zaanse molenbouw kunnen via de site van de Zaansche Molen meer informatie over molens in de Zaanse Schans krijgen.