Openbaar Ministerie


* >Bekeuringen trajectcontrolesysteem ...

Bekeuringen trajectcontrolesysteem A12 bij Arnhem ingetrokken

25 mei 2009

Als gevolg van onderhoudswerkzaamheden aan het trajectcontrolesysteem op de A12 bij Arnhem is een storing ontstaan. Hierdoor zijn automobilisten mogelijk ten onrechte bekeurd. Om dit risico uit te sluiten, worden de bekeuringen ingetrokken voor overtredingen die zijn begaan in de periode 23 april tot en met 9 mei. In totaal gaat het om 9.298 boetes. Al deze mensen ontvangen binnenkort hierover een brief van het CJIB. Mensen die betaald hebben, krijgen hun geld terug. De storing aan het trajectcontrolesysteem is inmiddels verholpen.

"Omdat door de storing achteraf niet onomstotelijk is aan te tonen hoe hard er exact is gereden, worden alle bekeuringen ingetrokken. We willen geen enkel risico nemen dat mensen ten onrechte een bekeuring krijgen", aldus Peter Muijen (hoofd Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie a.i.).

Meting over langere afstand
Trajectcontrolesystemen meten over een bepaalde afstand de gemiddelde snelheid van passerende voertuigen. Op punt A start de meting die op punt B wordt beëindigd. De tijd die het voertuig erover doet, wordt afgezet tegen de afstand tussen A en B en resulteert in een gemiddelde snelheid. Bij trajectcontrole hangen camera's op verschillende punten langs de weg, die opnames maken van ieder passerend voertuig.

Trajectcontrole komt de verkeersveiligheid, de doorstroming van het verkeer en het milieu ten goede.