Partij van de Arbeid

In heel Europa één beltarief

25-05-2009 11:34

Als je op vakantie gaat of even gaat winkelen in de buurlanden, betaal je ineens een buitenlandtarief als je wilt bellen, smsen of internetten. Zelfs gebeld worden kost extra geld. Dat is Thijs Berman en Martij van Dam al jaren een doorn in het oog. Zij willen dat je overal in Europa kan bellen voor het binnenlandse tarief.

Martijn van Dam en Thijs Berman lichten hun voorstel toe in een opiniestuk dat vrijdag in verschillende kranten werd gepubliceerd.

'Op 4 juni mogen we naar de stembus voor een nieuw Europees parlement. De Europese samenwerking heeft veel goeds gebracht, maar laat ook nog veel te wensen over. Waarom zijn er bijvoorbeeld nog grenzen bij het mobiel bellen binnen Europa? Consumenten wordt op die manier geld uit de zak geklopt.

We zijn één Europa. Geen grenzen meer. Geen paspoort meer nodig, geen controle bij de douane. Handig als we even boodschappen willen doen in België of Duitsland. Of op vakantie gaan in Frankrijk, Spanje en Italië. Overal de euro, en na een stevige strijd met de banken hoef je ook niets extras meer te betalen als je die euro in een ander euroland uit de muur haalt.

Toch heeft de consument nog steeds last van de grenzen. Als je op vakantie gaat of even gaat winkelen in de buurlanden, betaal je ineens een buitenlandtarief als je wilt bellen, smsen of internetten. Zelfs gebeld worden kost extra geld.

Dat is ons al jaren een doorn in het oog. Er zijn toch geen grenzen meer? Waarom bestaan die dan nog wel als je mobiel belt? Vodafone en T-Mobile zitten nota bene overal in Europa en toch rekenen ze je extra kosten als je als klant toevallig aan de verkeerde kant van de grens komt. En nog erger, zelfs mensen binnen Nederland betalen soms extra kosten. Wie vlakbij de grens woont, weet er alles van. Soms heb je ineens, ongemerkt, verbinding met een netwerk uit Duitsland of België. En dan gaat de meter lopen. Dat merk je pas als de rekening op de deurmat valt.

Voor bellen in het buitenland moeten tussen je eigen land en het gastland over en weer extra kosten worden verrekend, net als bij pinnen in het buitenland. Maar die kosten staan in geen verhouding tot de prijs. Alles wordt immers geautomatiseerd verwerkt, zodat bellen in het buitenland per gesprek slechts een paar cent extra kost. Maar consumenten betalen dubbeltjes of zelfs euros méér. Bellen in het buitenland is gewoon een melkkoe. Voor die mobiele aanbieder in Spanje of Griekenland is het veel te aantrekkelijk om toeristen geld uit de zak te kloppen. Die toeristen zijn toch geen potentiële klant. Wat maakt het hen dan uit dat zij te veel betalen?

Het maakt ons wel uit! Het is oneerlijk. De consument is de klos en de grote mobiele bedrijven profiteren. Vier jaar geleden stelden wij deze kwestie daarom aan de orde in zowel het Europees Parlement als de Tweede Kamer. We vroegen de Europese Commissie en onze eigen regering zich in te zetten voor lagere kosten. Dat zou in Europees verband toch kunnen worden geregeld?

Het heeft veel moeite gekost. Landen waar veel toeristen komen, bleven zich verzetten. Maar inmiddels is bellen, smsen en internetten binnen Europa goedkoper geworden. Er gelden nu maximumtarieven. We zijn er trots op dat wij dat in gang hebben gezet, maar we zijn nog niet klaar.
Ook de tarieven die mobiele aanbieders nu mogen hanteren, zijn veel hoger dan de kosten die zij maken. We betalen nog steeds te veel. In de komende periode moet iemand overal in Europa kunnen bellen voor het binnenlandse tarief. De telefoniebedrijven zullen moord en brand schreeuwen dat het echt niet kan. Dat ze echt extra kosten maken. De banken riepen dat ook toen we pinnen overal in Europa gratis wilden maken. Dat is uiteindelijk ook gelukt. Dit zal ons ook lukken, net zoals we er uiteindelijk in zijn geslaagd de tarieven naar beneden te krijgen.

Europeanen moeten worden beschermd tegen geldklopperij door grote bedrijven. Europees commissaris Neelie Kroes legde onlangs een miljard euro boete op aan computerbedrijf Intel. Prachtig, maar wij willen dat Brussel zich ook druk maakt over oneerlijke concurrentie waar gewone mensen dagelijks iets van merken.

Als Europa geen grenzen heeft, dan ook geen grenzen voor bellen, smsen of internetten. Dat lost bovendien voor mensen die vlakbij de grens wonen het probleem op dat ze ineens een hoge rekening krijgen.'

Thijs Berman is PvdA-lijsttrekker voor het Europees Parlement Martijn van Dam is Tweede Kamerlid van de PvdA