Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Wolbert over het inkoopgedrag van zorgkantoren inzake ketenzorg dementie

Antwoorden op kamervragen van Wolbert over het inkoopgedrag van zorgkantoren inzake ketenzorg dementie

Kamerstuk, 25 mei 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-KZ-U/2930174

25 mei 2009

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over het inkoopgedrag van zorgkantoren inzake ketenzorg dementie (2009Z08346).

Vraag 1

Kent u het persbericht van Actiz over de zorginkoop 2010? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de uitspraak van Actiz dat slechts de helft van de zorgkantoren casemanagement voor dementerenden heeft ingekocht?

Antwoord 2

Het persbericht spreekt over het afzonderlijk contracteren van casemanagement. Casemanagement is veelal in totaalafspraken over ketenzorg dementie opgenomen. Casemanagement is namelijk geen aparte functie binnen de AWBZ en hoeft niet afzonderlijk gecontracteerd te worden. Uit de rapportage van het ActiZ ledenonderzoek zorgcontractering 2009 blijkt dat 40% van de respondenten met het zorgkantoor afspraken heeft gemaakt over ketenzorg dementie. Medio 2008 zijn 16 koploperregio's met ondersteuning van het Programma Ketenzorg Dementie gestart met het realiseren van ketenzorg dementie. De 16 regio's beslaan gezamenlijk ongeveer een derde deel van Nederland. Ik vind het een bemoedigend resultaat dat in meer regio's dan de deelnemende regio's afspraken zijn gemaakt over ketenzorg dementie.

Vraag 3

Kunt u garanderen dat voor 2010 aanmerkelijk meer ketenzorg en casemanagement dementie wordt ingekocht dan in 2009?

Antwoord 3

Alle inspannningen zijn er op gericht meer ketenzorg dementie in te kunnen kopen. In het Addendum Zorginkoop AWBZ 2010 bij de inkoopleidraad AWBZ 2009-2010 is net als vorig jaar de inkoop van ketenzorg dementie als inhoudelijk speerpunt opgenomen. Ook is het Programma Ketenzorg Dementie voortgezet. Vanuit dit programma worden nu `nieuwe' regio's gestimuleerd om ketenzorg, waar casemanagement een essentieel deel van uitmaakt, aan te bieden. Ik verwacht dus dat voor 2010 meer ketenzorg wordt gecontracteerd.

Vraag 4

Als een zorgkantoor geen ketenzorg dementie inkoopt, betekent dit dan per definitie dat de betreffende zorgaanbieders niets in de aanbieding hadden of zijn er ook nog andere argumenten denkbaar op grond waarvan een zorgkantoor niet zou inkopen?

Antwoord 4

Nee. De zorgaanbieders zijn nog volop bezig met het ontwikkelen van ketenzorg dementie. Per regio verschilt het stadium van ontwikkeling. Omdat de zorgkantoren ook de kwaliteit van het aanbod meewegen in de contractering, is het mogelijk dat in een regio het aanbod nog niet voldoende ontwikkeld is om gecontracteerd te kunnen worden.

Vraag 5

Herinnert u zich dat u vorig jaar over de zorginkoop met Actiz heeft afgesproken dat aanbieders zich bij u konden melden als zij problemen met de opzet van ketenzorg zouden ondervinden? Zo ja, hebben instellingen zich gemeld?

Ja. Vier instellingen hebben zich gemeld. In de betrokken situaties is met zorgkantoren en anderen gesproken. De situaties zijn opgelost of
-waar er sprake was van verwarring- verder toegelicht.

Vraag 6

Heeft u een volledig beeld van de inkoop en organisatie van casemanagement dementie in 2009? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kan de Kamer daar een overzicht van krijgen?

De 16 koploperregio's van het Programma Ketenzorg Dementie hebben op hoofdlijnen informatie gegeven over hun aanbod van ketenzorg dementie en afspraken met het zorgkantoor. Ik kom hierop terug in de voortgangsrapportage over het plan `Zorg voor mensen met dementie' die ik binnenkort zal toezenden.

Vraag 7

Gaat het lukken om in 2011 ketenzorg dementie overal in Nederland tot staande praktijk te maken? 2)

Antwoord 7

Gezien de toe nu toe bereikte resultaten, ben ik hierover positief gestemd, maar volledige garantie kan ik natuurlijk niet geven.


1) Persbericht ActiZ, 27 april 2009

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 657