Telecomoperators behouden de macht

25/05/2009 11:43

Ernst & Young

Investeringsonzekerheden duren voort terwijl telecombedrijven de aandacht verleggen naar bestaande klanten

Amsterdam, 25 MEI 2009 - Ondanks de economische tegenwind zijn het goede tijden voor de gevestigde telecombedrijven die over grootschalige netwerken beschikken. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young naar de telecomsector waarvoor 18 CEO's van telecombedrijven in Europa en Noord-Amerika zijn geïnterviewd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat telecomoperators op de toegenomen prijsdruk reageren door schaalgrootte na te streven via consolidatie (bij vaste telefonie) of middels agressieve groeistrategieën in opkomende markten (bij mobiele telefonie). De grootste winnaars in de wedloop naar schaalgrootte zijn echter degenen die daarover al beschikten - de gevestigde aanbieders. Onzekerheid houdt onverminderd aan over de vraag of zij in staat blijken te zijn de waarde van hun netwerken volledig uit te nutten.

Pieter Verhees van Ernst & Young: "De marktomstandigheden zijn lastig en dat blijft nog wel een tijdje zo. Toch worden de gevestigde telecombedrijven als een betrekkelijk veilige haven gezien, met name vanwege hun schaalgrootte en hun sterke balans, waarbij de uitbreiding van (vaste of mobiele) netwerken voor snellere breedbandcapaciteit zorgt."

Het bandbreedtedilemma

Het mobiele internet is eindelijk een tastbaar en groeiend fenomeen. De consument verlangt echter meer bandbreedte tegen een vaste prijs en is sterk gericht op merknamen. Telecomoperators worden dan ook met talloze uitdagingen geconfronteerd bij het creëren van waarde. Volgens de operators is er sprake van een vicieuze concurrentiecirkel, waaruit zij moeilijk kunnen ontsnappen. Aangezien de toezichthouders de vrije concurrentie steeds hebben bevorderd, zien operators zich nu gedwongen op grote schaal te blijven investeren om in de gunst te blijven bij hun klanten, die meer waar voor minder geld verlangen.

Daarbij erkennen de operators dat investeringen in de netwerken zullen moeten doorgaan. Om zich te kunnen onderscheiden blijven nieuwe technologieën van essentieel belang, zowel om te voldoen aan de vraag naar meer bandbreedte als om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.

De lastendruk van regelgeving

Onzekerheden met betrekking tot regelgeving vormt voor de ondervraagden de grootste bedreiging voor investeringen, waarbij onduidelijkheden omtrent toekomstige wetgeving hun zorgen verergeren. De operators zijn het erover eens dat zij veranderingen zullen moeten gaan initiëren in plaats van zich eraan aan te passen. Om nieuwe kansen veilig te kunnen stellen, zal het van essentieel belang zijn om klanten beter te leren kennen, de dialoog met beleidsmakers aan te gaan en de juiste samenwerkingsverbanden tot stand te brengen.

Waarde benutten: nieuwe toepassingen voor bestaande netwerken

Gevraagd naar hun drie grootste strategische prioriteiten rangschikten de CEO's klantwaarde en innovatie van de dienstverlening boven kostenefficiëntie. Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijk meer waarde kan worden verkregen uit het bedrag dat consumenten en bedrijven aan communicatie uitgeven en nu nog naar andere marktspelers weglekt. Ook bespaart realtime-klantanalyse zowel tijd als geld bij het verkrijgen en benutten van een beter inzicht in de individuele eindgebruiker.

Verhees concludeert "Nu er meer nieuwe diensten worden geïntroduceerd en overheden op nog meer investeringen in netwerken aandringen, ziet het ernaar uit dat de onzekerheid omtrent het rendement op die investeringen blijft aanhouden. In dat licht is het voor de

netwerkaanbieders zaak om hun sterke punten zo goed mogelijk te benutten."





http://www.ey.nl