ProRail

Persbericht

25-05-2009

Aanpassingen Vechtbrug vanwege toenemend treinverkeer

Technische aanpassingen aan de Vechtbrug en minder brugopeningen per dag zijn de meest in het oog springende maatregelen die het toenemend treinverkeer tussen Schiphol en Lelystad de komende jaren moet waarborgen. Aanpassingen aan de Vechtbrug in Weesp zijn nodig om het toenemende treinverkeer na de opening van de Hanzelijn in 2012 te kunnen verwerken. De combinatie van oplossingen is door ProRail in samenwerking met gemeenten, provincies, NS, de goederenvervoerders, Waternet en een aantal vertegenwoordigers van de beroeps- en pleziervaart ontwikkeld.

In de periode 2012 tot ongeveer 2020 zal het aantal treinen oplopen tot ongeveer 23 treinen per uur per richting over de Vechtbrug. Een aantal dat de Vechtbrug met het huidige patroon van brugopeningen niet kan verwerken.

De oplossing is een combinatie van verschillende maatregelen: het aantal brugopeningen per dag zal globaal gehalveerd worden, maar dan wel op de momenten dat het scheepvaartverkeer ze het hardst nodig heeft. Daarnaast zullen er technische aanpassingen aan de brug worden gedaan om de brug sneller open en dicht te laten gaan. Dynamische Route Informatie Panelen en digitale peilstokken â om de hoogte bepalen - worden ingezet. Bovendien worden de wachtplaatsen voor het scheepvaartverkeer aan weerszijden van de brug fors uitgebreid. Dit alles om de doorstroom van boten te bevorderen.

Een van de belangrijke voorwaarden van de belanghebbende partijen ten aanzien van de gekozen oplossing was dat het een toekomstig aquaduct niet in de weg mocht staan. Met deze oplossing blijft een aquaduct op de langere termijn (na 2020) tot de mogelijkheden behoren, maar is het treinverkeer en scheepvaartverkeer op de korte termijn (tot 2020) goed bediend.