Dierenbescherming: zorgen over toename honden in asiel

25/05/2009 12:29

Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren

Soest, 25 mei - Het aantal asieldieren is in 2008 wederom toegenomen. Meer dan 78.400 honden en katten vonden vorig jaar een tijdelijk onderkomen in een asiel, 4,25% meer dan vorig jaar. Inmiddels 11% meer dan 5 jaar geleden. Ook dit jaar was er een stijging bij het aantal zwerfkatten te zien. De ingezette dalende lijn bij de honden is echter niet doorgezet. Een zorgwekkende ontwikkeling, zo stelde Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming vandaag bij de start van de jaarlijkse Asieldierencampagne 'Ik zoek baas'.

"Vorig jaar was er een duidelijke afname te zien, helaas lijkt deze trend zich niet door te zetten". Er zijn 8,1 % meer zwerfhonden binnengekomen dan in 2007. Het aantal zwerfhonden dat niet retour eigenaar gaat is gestegen met ruim 26%. Ook het aantal afstandshonden neemt percentueel toe, met iets meer dan 10%.

Het hebben van een kleine 'makkelijke' hond is in de mode en dat lijkt zich te vertalen naar het asiel, waar met name veel grote honden zoals herders en boxers zitten. Ook de Jack Russel, klein maar fel, is een modehond in het asiel. "Het outletprincipe", stelt Dales. "Dat wat in is, raakt ook een keer uit en wat uit raakt, komt vanzelf een keer in de opvang. Met de kwaliteit van het dier is niets mis, ze hebben alleen de pech niet meer 'in' te zijn".

Veel huisdieren belanden na vermissing als zwerfdier in het asiel. Het percentage zwerfhonden dat vanuit het asiel teruggaat naar de eigenaar is gedaald: van ruim 75 % naar ruim 71 %. Bij de zwerfkatten is dat percentage met 0,5 % gestegen, maar het gaat hier om een relatief kleine groep, slechts iets meer dan 13%. Het feit dat relatief veel meer honden dan katten voorzien zijn van een identificatie (chip of tatoeage) en geregistreerd staan bij een databank, is vermoedelijk de oorzaak van het grote verschil tussen deze percentages. Een extra reden voor de Dierenbescherming om wederom te wijzen op het belang van een verplichte chip bij katten.

Ook andere dieren komen steeds vaker in het asiel terecht. De Dierenbescherming signaleert een sterke toenemende behoefte aan opvang van konijnen en knaagdieren. "Enkele weken geleden opende ik een nieuw knaagdierencentrum in Ridderkerk en dat zit nu eigenlijk al vol. We verwachten dat jaarlijks zo tussen de 20.000 en 25.000 konijnen en knaagdieren opvang nodig hebben", aldus Frank Dales.

Goed nieuws is er ook, zo stelde Dales. De weg naar het asiel wordt steeds beter gevonden. Om het toekomstige baasjes nog gemakkelijker te maken lanceerde Frank Dales samen met Hart van Nederland-presentatrice Milika Peterzon de website 'Ik zoek baas'. Via deze site kunnen toekomstige bazen uitvinden welk huisdier bij ze past. De Dierenbeschermingsasielen presenteren hun dieren op de website, te bereiken via www.ikzoekbaas.nl. De Asieldierencampagne 'Ik zoek baas' bestaat uit tv-spotjes op de landelijke zenders en abri-posters, zowel op straat als op stations.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.ikzoekbaas.nl

http://www.dierenbescherming.nl