Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 25 mei 2009

Mannen en vrouwen in Europees parlement evenveel spreektijd

Gepubliceerd op 25 mei 2009

Mannen en vrouwen hebben binnen het Europees parlement relatief evenveel spreektijd. Dat blijkt uit onderzoek van politicologen en informatici van de Universiteit van Amsterdam. De onderzoekers hebben voor de verkiezingswebsite ikkieswijzer.nl alle verslagen van het Europees parlement sinds 2004 geanalyseerd. Het gaat om bijna 20.000 schriftelijke vragen van parlementsleden aan de Europese commissie en meer dan 30.000 toespraken in het parlement.

Voor het Europees parlement is gekeken naar de aanwezigheid van een zogeheten glazen plafond voor vrouwen. De belangrijkste conclusie is dat in het Europees parlement vrouwen en mannen relatief vrijwel evenveel spreektijd hebben. 31,2 % van het parlement bestaat uit vrouwen, zij zijn verantwoordelijk voor 30,8 % van alle toespraken. Er zijn echter wel grote verschillen tussen de
EU-landen. Nederland scoort hier niet best: vrouwen geven 18% minder toespraken dan mannen. Daarbij laat Nederland alleen Oostenrijk en Spanje achter zich.

In het Europese parlement is er dus geen sprake van een glazen plafond. In de Tweede kamer ligt dat echter anders. Daar nemen de 40,6 % vrouwelijke leden slechts 32% van wat er gezegd wordt voor hun rekening. De partij waar vrouwen de meeste spreektijd krijgen is de PVV. De PVV heeft slechts één vrouwelijk lid, Fleur Agema. Zij vertegenwoordigt 11% van de PVV-fractie, maar is verantwoordelijk voor bijna 19% van wat de PVV in de Kamer zegt.

Politicalmashup.nl

Ikkieswijzer.nl is ontwikkeld door een team binnen het onderzoeksprogramma Politicalmashup van Maarten Marx, politicoloog en informaticus bij het Instituut voor Informatica aan de UvA. In dit programma raakt innovatie en onderzoek de praktijk. Fundamenteel onderzoek naar XML-databanken wordt toegepast in complexe zoeksystemen binnen enorme databestanden.

Verwijzingen

Website Ikkieswijzer.nl