Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
25-05-2009

Toename vrijwilligerswerk onder particulieren en bedrijven Nederlanders meer actief betrokken bij maatschappelijke doelen

Nederlanders geven meer blijk van hun maatschappelijke betrokkenheid door zich actief in te zetten. Dit uit zich onder meer in de toename van het vrijwilligerswerk onder huishoudens sinds 2006. De toename zit vooral in het aantal actieve uren van vrijwilligers: van 13,3 uur per maand in 2006 tot 18,4 uur in 2008.

Deze trend zien we ook terug bij het Nederlandse bedrijfsleven. Het aantal bedrijven dat in 2007 met mankracht goede doelen steunde is fors gestegen vergeleken met voorgaande jaren. Steeds meer bedrijven organiseren activiteiten waarbij medewerkers een actieve bijdrage leveren aan maatschappelijke projecten. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek `Geven in Nederland' van de werkgroep Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Volgens het onderzoek kon de filantropische sector in 2007 rekenen op circa 4,3 miljard euro aan inkomsten, met bijdragen van huishoudens, fondsen, bedrijven en goededoelenloterijen. Het aandeel van de Nederlandse huishoudens hierbij is naar schatting 1,9 miljard euro. Ten opzichte van voorgaande jaren zien we een stabilisatie in het geefgedrag.

De resultaten van het onderzoek `Geven in Nederland' worden op woensdag 27 mei gepresenteerd tijdens het symposium `De toekomst van de filantropie'. De werkgroep Filantropische studies brengt sinds 1997 tweejaarlijks een nieuwe editie van `Geven in Nederland' uit, bestemd voor diegenen die beleidsmatig of wetenschappelijk geïnteresseerd zijn in de snel groeiende filantropische sector.

In het eerste deel van het symposium vatten de onderzoekers de belangrijkste bevindingen samen en schetsen zij verwachte ontwikkelingen voor de toekomst. Het tweede deel van de middag discussiëren prominenten uit de filantropische sector over de toekomst van de filantropie. Welke veranderingen zijn er gaande in de financiering van publieke doelen in Nederland? Zal de economische crisis juist een nadelige invloed hebben op de filantropie of geeft de crisis een stimulans aan de eigen verantwoordelijkheid en maatschappelijke betrokkenheid? Zet de sectorvorming door en wordt filantropie tegelijkertijd een onmisbaar onderdeel van de verzorgingsstaat?

Datum en tijd: woensdag 27 mei 2009, van 13:30 ­ 16:30 uur
Plaats: Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Boelelaan 1105 Aanmelden: via www.geveninnederland.nl onder `agenda' op de homepage.