Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

De Transvaalbuurt gaat vooruit

25 mei 2009

Bomvol was het op de buurtbijeenkomst vorige week in Buurtcentrum Transvaal. Gespreksonderwerp: wat gaat beter in de buurt, sinds eind 2007 de wijkaanpak van start is gegaan, en wat moet beter gaan? Veel van de plannen hebben al tot tastbare resultaten geleid. Op veiligheid en vuilnisophaal valt nog wel wat te winnen, vinden bewoners.

Bomvol was het op de buurtbijeenkomst vorige week in Buurtcentrum Transvaal. Gespreksonderwerp: wat gaat beter in de buurt, sinds eind 2007 de wijkaanpak van start is gegaan, en wat moet beter gaan? Veel van de plannen hebben al tot tastbare resultaten geleid. Op veiligheid en vuilnisophaal valt nog wel wat te winnen, vinden bewoners.

Even het geheugen opfrissen over hoe het ook alweer zat met de Transvaalbuurt. In december 2007 is onder het motto `Transvaalbuurt steeds beter' een start gemaakt met de wijkaanpak van deze `aandachtswijk', met plannen voor onder meer beter wonen, een veiligere omgeving, meer werk en goed leren. Ze zijn gemaakt door bewoners, ondernemers, stadsdeel, welzijnsorganisaties en woningcorporaties. Sindsdien werken zij samen om deze doelen te bereiken, en op de buurtbijeenkomst van 13 mei gaven zij antwoord op de vraag of het beter gaat in de buurt. Op het gebied van veiligheid - de aanpak van drugspanden en overlastgevende horeca - begint de samenwerking vruchten af te werpen. Waar voorheen op de De la Reijstraat een café zat dat veel overlast gaf, is nu het kinderdagverblijf Klein gevestigd. Ook enkele andere drugspanden staan op de nominatie om nog dit jaar te worden ontruimd. Wel blijft het hard nodig dat bewoners overlast meteen melden.

Markt

"Er moet een markt komen op het Krugerplein, zodat het hier wat levendiger wordt", zo vertegenwoordigde ooit een buurtbewoner tijdens een buurtbrainstorm een wens van velen. Die markt komt er en ook de plannen voor een ingrijpende opknapbeurt van het plein zijn in vergevorderd stadium, waarbij voor de uitvoering wordt gemikt op 2011. Ondertussen vinden op het Krugerplein al activiteiten plaats als het Krugerpleinfestijn en de Groene Geveldag. Op het vlak van werk kunnen werkzoekenden sneller aan informatie en werk komen, bijvoorbeeld via Pitstop, het informatie- en adviespunt voor werk, vrijwilligerswerk en cursussen, sinds oktober 2008 aan het Steve Bikoplein actief. Pitstop werkt samen met Zijkans, dat zich vooral op vrouwen richt en kan helpen bij onder meer talent ontwikkelen en het schrijven van sollicitatiebrieven. Dat gebeurt in het multifunctioneel centrum aan het Joubertplein, dat op 28 mei opengaat. Ondertussen komen er meer en betere bedrijfsplekken in de wijk en zijn enkele bedrijfspanden opgeknapt: de tralies voor de etalages maakt plaats voor doorzichtige rolluiken. En dan blijft het tot 22 juni spannend welke ondernemer de ondernemersprijs wint en een jaar lang gratis de gerenoveerde bedrijfsruimte aan het Steve Bikoplein gaat huren. Voor kinderen en ouders biedt de Brede School De Kraal, die net is geopend op Oostpoort, de mogelijkheid tot leren, spelen en opvoedingsondersteuning. De Kaap en de Kraanvogel zijn als Brede Scholen in ontwikkeling.

Daverende optreden

Voor de wijkaanpakgelden die beschikbaar zijn voor ideeën van bewoners zelf, zijn twintig initiatieven ingediend. Hoe goed zoiets kan uitpakken, vertelt Thabit Enasseri (19), van de band Dakka (Arabisch voor traditionele Marokkaanse muziek) Ostia na het daverende optreden dat de bewonersbijeenkomst afsloot. "Nadat we bij het stadsdeel een plan hadden ingediend voor het formeren van een band voor traditionele Marokkaanse muziek, konden we kleding, muziekinstrumenten en een muziekleraar betalen. Nu gaan we workshops geven, op basisscholen spelen en jong en oud met elkaar verbinden. We doen het allemaal voor Transvaal!"