UWV helpt in 2008 51.700 mensen aan het werk

C/W&P/2009/44

25 mei 2009

UWV helpt in 2008 51.700 mensen aan het werk

Het UWV heeft in 2008 in totaal 51.700 klanten aan het werk geholpen. Dit is meer dan de 45.000 die het UWV als doelstelling had gesteld. Daarnaast zijn klanten steeds tevredener met het UWV. De klanttevredenheid van uitkeringsgerechtigden is gestegen naar een 6,9 in 2008 (2007: 6,7) en het aantal klachten is in 2008 wederom gedaald. Dit blijkt uit de jaarverslagen 2008 van onder meer het UWV, CWI en de SVB die de minister en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer hebben aangeboden.

Verder blijkt dat CWI een groot aantal mensen uit bijzondere groepen, zoals bijvoorbeeld 45-plussers, jongeren tot 27 jaar en personen die onder de generaal pardonregeling vallen, aan het werk heeft geholpen.

De SVB heeft vorig jaar alle afgesproken prestaties gerealiseerd bij de uitvoering van de AOW, de kinderbijslag en nabestaandenuitkering. De SVB heeft ook in 2008 de klanttevredenheid en tijdige afhandeling van klachten verbeterd.

De komende jaren staat het UWV/Werkbedrijf, samen met de sociale partners, scholings- en zorginstellingen en de gemeenten, voor de nodige uitdagingen. Juist door de huidige economische crisis is invoering van de geïntegreerde dienstverlening binnen de werkpleinen cruciaal. Dit verhoogt de effectiviteit van de werkpleinen waardoor de kans kleiner wordt dat mensen onnodig lang langs de kant staan. Overigens hebben minister Donner en staatssecretaris Klijnsma de medewerkers van het UWV en CWI bedankt voor de totstandkoming van de nieuw gefuseerde organisatie UWV/Werkbedrijf per 1 januari 2009.

Het UWV/Werkbedrijf gaat de komende tijd volop inzet plegen om de gevolgen van de economische crisis voor de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Daarbij gaat UWV/Werkbedrijf ook aan de slag met de uitvoering van het nieuwe Wajongbeleid. Voorop staat dat Wajongers meer bij reguliere werkgevers gaan werken. Van belang daarbij is dat er goede en concrete afspraken worden gemaakt met werkgevers, zodat er bij werkgevers voldoende werkplekken komen.

Categorieën: Bestuur, Economie, Financiën, Migratie en integratie, Onderwijs en wetenschap, Overig, Recht, Sociale zekerheid, Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid