Gemeente Coevorden

Dioxine-besmetting in Coevorden nagenoeg voorbij

Gebied dat onder rookpluim metaalbrand lag grotendeels vrijgegeven

Het gebied dat onder de rookpluim lag tijdens de brand die op woensdag 13 mei heeft gewoed bij het bedrijf TS Metals in Coevorden, is grotendeels weer vrijgegeven. Uit de dioxine-metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) blijkt dat de grond- en gewasmonsters beneden de norm blijven. Alleen op een perceel tot 300 meter ten westen van de plaats waar de brand heeft gewoed, worden in het gras nog verhoogde waarden aangetroffen. De grondmonsters blijven hier wel beneden de norm. De monsters zijn afgelopen donderdag 21 mei genomen.

Inmiddels zijn de agrariërs in het gebied ingelicht over deze uitslagen. Alle percelen mogen weer beweid worden, behalve het deel tot 300 meter vanaf de brand. Dit deel is momenteel nog in onderzoek. In dit gebied ligt alleen weidegebied van twee agrariërs in de gemeente Coevorden. Van moestuinen en volkstuinen is hier geen sprake. Het volkstuinencomplex aan de Hulteweg dat in de buurt van de brand ligt, heeft nooit in het effectgebied gelegen.

Brand

Op woensdag 13 mei brak rond 12.15 uur brand uit bij het bedrijf TS Metals dat is gevestigd aan de Scholekster op industrieterrein Leeuwerikenveld in Coevorden. Uit onderzoek door het RIVM bleek vorige week dat er verhoogde concentraties dioxine werden aangetroffen in het gebied dat onder de rookpluim lag. De gemeente Coevorden op basis van advies van het RIVM de agrariërs in het gebied geadviseerd het vee binnen te halen. In alle gevallen is dat advies opgevolgd.