Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders: Recht op voedsel en water zijn ook mensenrechten

25 mei 2009 | "De vluchtelingen in Sri Lanka en Pakistan hebben recht op eten, drinken en onderdak. Deze sociaal-economische rechten zijn ook mensenrechten. De verantwoordelijke overheden moeten ervoor zorgen dat deze rechten niet geschonden worden. Ik zal hen daarop aanspreken." Dit zei minister Koenders vanmorgen bij de opening van de internationale conferentie Millenniumontwikkelingsdoelen (MDG's) en mensenrechten.

"De allerarmsten moeten niet afhankelijk zijn van hulp om in hun basisbehoeften te voorzien. Ontwikkelingssamenwerking moet hen juist ondersteunen in hun strijd om rechten te realiseren, zoals het recht op onderwijs, gezondheidszorg, water en sanitatie" aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Zijn pleidooi werd ondersteund door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, mevrouw Navanethem Pillay. Zij benadrukte het belang van mensenrechten voor het behalen van de MDG's en pleitte voor de inzet van juridische instrumenten om dit te bereiken.

Koenders: "Voor het halen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen moeten we mensenrechten gebruiken. Nog iedere dag sterven onnodig veel vrouwen in het kraambed. Tegelijkertijd kunnen veel vrouwen niet zelf bepalen hoeveel kinderen ze willen krijgen. Voor het terugdringen van moedersterfte zijn mensenrechten dus noodzakelijk. Vaak is de oorzaak discriminatie van vrouwen in de gezondheidszorg. Die moet worden aangepakt."

Minister Koenders organiseert deze conferentie omdat mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking bij elkaar horen. Tijdens het symposium zullen experts op allerlei terreinen ervaringen uitwisselen en vaststellen waar hun werkzaamheden elkaar versterken. "Deskundigen op beide terreinen kunnen veel van elkaar leren en gezamenlijk concrete resultaten boeken", aldus de minister.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Minister Koenders, foto Cynthia Boll
Gerelateerde informatie

* Lees de toespraak van Koenders (Engels)

Gerelateerde dossiers

* Mensenrechten

* Millennium Ontwikkelingsdoelen