Gemeente Urk

Legitimatie verplicht tijdens Europese verkiezingen

Zonder legitimatiebewijs kan niet gestemd worden

Donderdag 4 juni aanstaande vindt de verkiezing voor de leden van het Europese Parlement plaats. Van s ochtends 07.30 uur tot s avonds 21.00 uur kan een stem worden uitgebracht in een van de onderstaande stemlokalen op Urk.

In vergelijking met de laatste verkiezingen zijn er wel enkele belangrijke veranderingen.

o De minister heeft bepaald dat niet meer gestemd mag worden met een stemmachine. Na 15 jaar moet ook op Urk weer een stembiljet en een rode pen of potlood gebruikt worden;
o Omdat na afloop van de verkiezing de stembiletten handmatig geteld moeten worden zal de uitslag pas laat op de avond bekend gemaakt kunnen worden. De verwachting is dat dit rond 23.00 uur zal zijn. o Bij deze verkiezing is het voor het eerst verplicht om, naast uw stempas, een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar het stembureau. Dit kan een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn. Zonder geldig legitimatiebewijs kan niet gestemd worden. De legitimatieplicht geldt alleen voor kiezers die persoonlijk hun stem uitbrengen. Van een kiezer die een andere kiezer heeft gemachtigd hoeft geen legitimatiebewijs te worden getoond. o Het aantal stembureaus is uitgebreid van 7 naar 10. Er zijn vier nieuwe stembureaus aangewezen en één stembureau is vervallen. De 4 nieuwe stembureaus zijn: Museum Het Oude Raadhuis, De Morgenster, de Johannes Calvijnschool en de Cornelis Zeemanschool. Het stembureau in de Koninging Wilhelminaschool is vervallen.
o Op de stempas staat voor welk stembureau de oproep geldt. Dat is meestal het stembureau dat het dichtst in de buurt is van de kiezer. Het is niet verplicht om daar te stemmen want op Urk kan op alle onderstaande stembureaus gestemd worden.

Stemdistrict Stemlokaal

1 Museum `Het Oude Raadhuis', Wijk 2 - 2

2 Gemeentehuis, Singel 9

3 De Morgenster, Rotholm 20

4 Basisschool De Vuurbaak, Holkenkamp 72

5 Cornelis Zeemanschool, Middelbuurt 118

6 Prinses Beatrixschool, De Lier 2

7 Het Buurthuis, Richel 4

8 Johannes Calvijnschool, Almerelaan 19

9 Harmpje Visserschool, Slenk 1

10 Zorgcentrum Talma Haven, Ankerplaats 2