Gemeente Noordwijkerhout

25/5/2009 - Ongeval met giftige stoffen

Risico's in de gemeente - Deel 4

Met de serie `Risico's in de gemeente' wil de gemeente u informeren over risico's in uw omgeving. Sommige bedrijven werken met gevaarlijke stoffen. Deze stoffen zijn gevaarlijk omdat ze brandbaar, explosief of giftig zijn. Deze week meer informatie over een ongeval met giftige stoffen, zoals ammoniak en chloorgas.
Ammoniak wordt gebruikt in grote koelinstallaties. Chloorgas kan vrijkomen als er in zwembaden fouten worden gemaakt bij het ontsmetten van het zwemwater. Er kunnen ook giftige stoffen ontstaan bij brand in opslagplaatsen van chemicaliën, bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Wat doet de overheid?
In deze dichtbevolkte regio is het leven met risico's onvermijdelijk. De kans dat een grote ramp ook daadwerkelijk plaatsvindt, is door alle voorzorgsmaatregelen buitengewoon klein. De overheid doet er alles aan om te zorgen dat uw leefomgeving zo veilig mogelijk is. Om het risico op een ongeval met giftige stoffen te beperken, gelden strenge veiligheidseisen. Er moet bijvoorbeeld goede opslagruimte zijn en de stoffen moeten goed en veilig verpakt zijn. De gemeente Noordwijkerhout controleert regelmatig of een bedrijf aan de veiligheidseisen voldoet. Ook voor het transport van giftige stoffen gelden strikte veiligheidseisen. Zo worden deze stoffen vervoerd in speciale tanks en moet een transport een vooraf bepaalde route volgen. Verder controleert de brandweer de brandveiligheid van een bedrijf door te kijken naar bijvoorbeeld rookmelders en blusmiddelen. Ook kijkt de brandweer naar de veiligheidsmaatregelen die een bedrijf heeft getroffen om de risico's zo klein mogelijk te houden, zoals sprinklers en brandwerende opslagruimten.

Welke bedrijven?
Op www.risicokaart.nl kunt u bekijken welke bedrijven in uw omgeving met grote hoeveelheden giftige stoffen werken en waar transportroutes voor gevaarlijke stoffen lopen.

Wat moet u doen?
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan een ongeval met giftige stoffen voorkomen. Het is belangrijk dat u in zo'n geval goed weet wat u moet doen. Als de sirene gaat, doe dan het volgende:
* Bent u buiten? Ga snel weg van de plaats van het incident. Loop zo mogelijk tegen de wind in met een doek voor uw neus en mond.
* Ga naar binnen of blijf binnen en sluit deuren en ramen en alles wat voor ventilatie dient, zoals afzuigkap, ontluchtingskoker, muur- en toiletrooster.

* Ga naar een goed af te sluiten kamer waar het niet tocht, liefst midden in het huis of gebouw.

* Luister naar rampenzender RTV West (radio 89.3 FM) en kijk op www.crisis.nl.

* Zit u in de auto, doe dan ook de ventilatie uit.
* Haal uw kinderen niet op van school. De schoolleiding vangt hen op.

* Volg de aanwijzingen van overheid en hulpverleners op.
* Ga niet onnodig bellen om overbelasting van het telefoonnet te voorkomen