Gemeente Noordwijkerhout

25/5/2009 - Handhaving caravans in het buitengebied In het buitengebied van de gemeente Noordwijkerhout is een aantal agrarische bedrijven waar caravans op het terrein staan. De reden hiervoor kan zijn stalling of het huisvesten van eigen personeel. Deze caravans staan er vaak voor langere tijd en worden over het algemeen niet gebruikt voor recreatieve doeleinden. De gemeente zal binnenkort handhavend optreden tegen deze situaties.

Bestemmingsplan buitengebied
De meeste locaties waar caravans op het terrein staan, vallen onder het bestemmingsplan Buitengebied. Met dit bestemmingsplan wordt beoogd het behouden van de agrarische sector en de bollenteelt in de gemeente Noordwijkerhout. Het bestemmingsplan regelt het gebruik en de bouwrechten. In het geval van de percelen in kwestie gaat het vaak om een agrarische bestemming, waar specifieke bouwvoorschriften voor gelden. In het bestemmingsplan Buitengebied is duidelijk omschreven dat er uitsluitend ten dienste van de agrarische bestemming mag worden gebouwd.

Strijdig met bestemmingsplan
De eerder genoemde functies van de caravan kunnen niet worden aangemerkt als het ten dienste zijn van de agrarische bestemming. Caravans die er al langere tijd staan zijn gezien het zogenaamde plaatsgebondenheidscriterium bouwvergunningsplichtig en kunnen, gezien het permanente karakter ervan, worden aangemerkt als een bouwwerk. De caravans zijn dus zonder bouwvergunning geplaatst en in strijd met het bestemmingsplan Buitengebied aanwezig.

Waarom handhaving?
De aanwezigheid van caravans in het buitengebied, of deze nu worden gebruikt voor de huisvesting van personeel of voor andere doeleinden, beschouwt de gemeente Noordwijkerhout als een zeer ongewenste ontwikkeling, aangezien het bijdraagt aan de "verrommeling" van het buitengebied. Dit heeft de Werkgroep Greenportgemeenten eind 2007 ook als standpunt ingenomen. De aanpak van agrarische bedrijven met caravans op het terrein is dan ook een van de speerpunten van de handhaving. (Caravans die bedoeld zijn voor privé-gebruik worden hiervan uitgezonderd.) De gemeente Noordwijkerhout is voornemens een bestuursrechtelijk handhavingtraject te starten om deze strijdigheden met het bestemmingsplan Buitengebied op te heffen. Mocht dit niet het gewenste effect opleveren, dan worden de caravans weggesleept en worden de kosten hiervoor verhaald op de eigenaar.