Ministerie van Financiën

Convenant Horizontaal Toezicht met Gemeente Utrecht

Nieuwsbericht | 25-05-2009 | Uitvoering

Vanmiddag is op het stadhuis in Utrecht een convenant getekend tussen de gemeente Utrecht en de Belastingdienst om een nieuwe manier van werken te bezegelen. In het convenant zijn afspraken gemaakt over de wijze en intensiteit van het toezicht.

Beide partijen spreken hierin de intentie uit hun onderlinge relatie te baseren op vertrouwen, transparantie en begrip. Dit past goed bij zowel de visie als bij de nieuwe manier van werken binnen de gemeente Utrecht.

Samenwerken op basis van vertrouwen, transparantie en begrip betekent concreet dat de gemeente Utrecht vooraf duidelijkheid verkrijgt over haar fiscale positie.

Door een goed ingerichte organisatie en afspraken om fiscale kwesties bijtijds te bespreken, is controle achteraf door de Belastingdienst niet meer nodig. De regels blijven hierbij gewoon bestaan maar deze vorm van samenwerking maakt het voor beide partijen eenvoudiger. De Belastingdienst kan het toezicht veel efficiënter uitvoeren en de gemeente loopt minder fiscale risico's en ervaart minder administratieve lasten.

Het convenant is ondertekend door de Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager, Burgemeester Aleid Wolfsen, Wethouder Financiën Harm Janssen, gemeentesecretaris John Schuilenburg, het lid van het Managementteam Belastingdienst Theo Poolen en Piet Jorna van de Belastingdienst Utrecht.

De gemeente Utrecht is de eerste van de 4 grootste gemeenten die met de Belastingdienst een handhavingsconvenant heeft afgesloten.

Verwante dossiers


* Uitvoering