Vereniging Nederlandse Gemeenten

Principe-akkoord bedrijfsleven en gemeenten over inzameling elektrische apparatuur en spaarlampen

25.05.2009

Het bedrijfsleven en de gemeenten hebben een principe-akkoord bereikt over de inname en opslag van afgedankte elektr(on)ische apparatuur op de gemeentelijke milieustraten. Gemeenten ontvangen hiervoor met ingang van 1 januari dit jaar een vergoeding van 79 euro per ton. Tevens is afgesproken dat alle gemeenten wordt gevraagd om met ingang van die datum de afgedankte apparaten en spaarlampen af te geven aan de inzamelsystemen van het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven richt een fonds op waaruit de komende jaren gezamenlijk projecten worden gefinancierd op het gebied van e-waste en communicatie om de inzameling van wit- en bruingoed, spaarlampen en ICT-apparatuur te verhogen.

De VNG, in samenwerking met de NVRD, en de producenten/importeurs (verenigd in de NVMP en ICT~Milieu), zijn verheugd over de uitkomst van de onderhandelingen. De onderhandelaars werken voor de invulling van de afspraken een modelovereenkomst uit, die zij met een positief advies voorleggen aan hun bestuur en/of hun leden.

Het principe-akkoord is bereikt om optimale recycling te stimuleren van afgedankte elektr(on)ische apparaten. Gemeenten nemen de afgedankte apparaten in via de milieustraat. Zij geven deze vervolgens af aan de inzamelsystemen van de NVMP en ICT~Milieu, die zorg dragen voor de recycling. Het gaat hierbij om ICT-apparatuur (computers, monitors, mobiele telefoons), witgoed (vaatwassers, koelkasten e.d.), bruingoed (televisies, radios e.d.), spaarlampen en overige consumentenelektronica (elektrische gereedschappen, tandenborstels e.d.).

---

Over de VNG
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) behartigt de belangen van alle Nederlandse gemeenten bij andere overheden en (maatschappelijke) organisaties. Samen met alle gemeenten staat de VNG voor kracht en kwaliteit van het lokaal bestuur.

Over de NVRD
De NVRD is de Koninklijke Vereniging voor Afval en Reinigingsmanagement, de vereniging van gemeentelijke verantwoordelijken voor de afvalinzameling en hun publieke bedrijven op het gebied van afvalstoffen en stratenreiniging. De leden van de NVRD zijn verantwoordelijk voor de inzameling van het huishoudelijk afval bij de Nederlandse bevolking en voor het schoonhouden van straten en pleinen, ongediertebestrijding en gladheidbestrijding.

Over de NVMP
De NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten) is de uitvoeringsorganisatie die in opdracht van ruim 1.500 producenten en importeurs zorgt voor de inzameling en verwerking van afgedankte elektr(on)ische apparatuur. Dit materiaal wordt met de best beschikbare technieken verwerkt bij gecertificeerde recyclebedrijven in Nederland en Duitsland. De NVMP rapporteert aan het Ministerie van VROM over hoeveel apparaten worden ingezameld, waar deze worden verwerkt en wat er met de materiaalstromen gebeurt. Voor meer informatie zie www.nvmp.nl

Over ICT~Milieu
ICT~Milieu verzorgt de landelijke inzameling van gebruikte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. ICT~Milieu brengt hiervoor geen verwijderingsbijdrage in rekening bij de consument. Tevens verzorgt ICT~Milieu de monitoring en rapportage aan het ministerie van VROM Voor meer informatie zie www.ictmilieu.nl. Stichting ICT Milieu is onderdeel van ICT~Office.

Den Haag, 25 mei 2009