Gemeente Dongeradeel


Grote of Sint Martinus kerk open

Vanaf 1 mei is de Grote- of Sint Martinuskerk aan de Markt in Dokkum op woensdag-, donderdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur geopend voor belangstellende toeristen, maar ook voor inwoners van Dokkum en omgeving.

Bezoekersruimte
Nieuw is dit jaar de bezoekersruimte direct naast de kerk waarin een aantal vitrines met vondsten afkomstig van opgravingen uit en rond de kerk. Nieuw is ook de presentatie op DVD waarin de ontwikkeling van de Markt vanaf het begin van onze jaartelling tot heden in breder perspectief wordt geplaatst.

Nissen
In de kerk zijn afgelopen jaar vier gedachtenis nissen ingericht. In de eerste twee nissen roepen de aandacht op voor geboorte en overlijden van gemeenteleden. Een derde nis bepaald bezoekers bij de hoogten en diepten van het wereldgebeuren. De vierde nis is een stiltenis waar mensen even tot rust kunnen komen en een kaars kunnen branden

Nagedachtenis Cohen
Een speciale vitrine met foto's en geschriften is in gericht ter nagedachtenis aan ds. J.W.B . Cohen die in de Tweede Wereldoorlog vanwege zijn opvattingen uit Dokkum is weggevoerd en vermoord. Ook een kunstwerk in de vorm van een drieluik herinnert aan het de laatste levensperiode van deze bijzondere predikant.

Expositie Monique Thiele
Vanaf 25 mei is er in dit jaar een schilderijenexpositie van Monique Thiele. Deze kunstenares laat zich inspireren door bijbelse verhalen en beelden

Orgelconcerten
Vanaf 12 juni zijn er in de zomermaanden inloop orgelconcerten op vrijdagavond vanaf 20.00 uur.

De openstelling is mogelijk door de inzet van vele vrijwilligers en duurt tot en met het museumweekend op 12 september.