Gemeente Breda

Samenwerking Breda en Vitalis College levert voordelen op

Als de Gemeente Breda bij de ontwikkeling van het Gemeentelijk Sportcentrum samen optrekt met het ROC West-Brabant kan mogelijk 3 miljoen euro bespaard worden op de totale stichtingskosten ( 16,1 miljoen).

Dat is de conclusie van het haalbaarheidsonderzoek `Nieuwbouw Gemeentelijk Sportcentrum, Haalbaarheidsonderzoek samenwerking met ROC West-Brabant', waar het college kennis van heeft genomen. Via de gemeentebegroting is al EUR 6 miljoen gereserveerd. De uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek worden meegenomen in de besprekingen over de kadernota 2010.

Volgens het onderzoek biedt de samenwerking beide partijen nadrukkelijke meerwaarde. Als het Vitalis College gedurende 20 jaar structureel gebruik maakt van het nieuwe Gemeentelijke Sportcentrum, dan kan de gemeente via huurbetalingen mogelijk EUR 3 miljoen van de stichtingskosten afdekken. Ook levert de samenwerking een betere bezetting op. Doordeweeks is de bezetting volledig, en in de weekenden zouden de sporthallen voor 80% bezet zijn. Volgens het onderzoek blijkt ook dat een klein miljoen bespaard kan worden als beide partijen de behoefte aan parkeerplaatsen op elkaar afstemmen. Door samen te ontwikkelen, aan te besteden, en te bouwen kunnen waarschijnlijk ook voordelen worden bereikt, en zal meer samenhang ontstaan tussen de nieuwbouw van het sportcentrum en de nieuwbouw van het Vitalis College. Tot slot ontstaan er voor het Vitalis College kansen om CIOS- studenten stage te laten lopen of lessen te laten verzorgen in het gemeentelijk sportcentrum.

Het ROC West- Brabant moet nog een definitief besluit nemen over de gecombineerde ontwikkeling van een nieuw Vitalis College en het Gemeentelijk Sportcentrum. Dit besluit kan worden genomen zodra alle financiële kaders van de nieuwbouw voor het ROC West- Brabant bekend zijn.

De commissie Mens en Maatschappij verzocht eerste helft 2008 om een onderzoek naar de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw gemeentelijk sportcentrum en nieuwbouw van het Vitalis College met ondermeer een CIOS- opleiding. Het is de bedoeling dat er in het nieuwe Gemeentelijk Sportcentrum twee sporthallen met kleed- wasaccommodaties, horeca en kantoorruimten komen. Eén van beide hallen heeft een zondanige afmeting en tribunecapaciteit dat deze geschikt is voor indoor sportwedstrijden op het hoogste landelijke niveau.

De gezamenlijke ontwikkeling is onderdeel van het TOP- project Claudius Prinsenlaan. Op het terrein moet een diversiteit aan functies komen zoals onderwijs, sport, zorg en parkeervoorzieningen.

Breda, 25 mei 2009

Te downloaden:

* 0197_09 Rapport Gem Sportcentrum_v3_INTERNET.pdf