Gemeente Hoorn

Gemeente Hoorn houdt bijna 2,5 miljoen euro over in 2008

De gemeente Hoorn sluit 2008 af met een positief netto resultaat van bijna 2,5 miljoen euro dat in de algemene reserve gestort kan worden. Dit blijkt uit de jaarrekening 2008 die door burgemeester en wethouders gepresenteerd wordt aan de gemeenteraad. In de jaarstukken, bestaande uit het beleidsmatige jaarverslag en de cijfermatige jaarrekening, legt de gemeente verantwoording af over de doelstellingen en de daaraan gekoppelde inkomsten en uitgaven over 2008. Het college concludeert dat op veel terreinen resultaat is geboekt.

Het jaar 2008 sluit af met een positief resultaat van 3,9 miljoen euro. Dat is 1,9 miljoen hoger dan vooraf ingeschat. Een groot deel van dit verschil is ontstaan doordat bepaalde zaken die gepland stonden voor 2008 nog niet of niet volledig zijn uitgevoerd. Omdat hiervoor wel geld beschikbaar is gesteld door de raad, zorgt dit voor een groter positief resultaat. Voor bijna 1,4 miljoen euro worden in de jaarrekening voorstellen gedaan voor het bestemmen van het resultaat. Na het verrekenen van de voorstellen voor resultaatbestemming blijft er een bedrag over van bijna 2,5 miljoen euro dat in de algemene reserve wordt gestort.

Activiteiten in 2008
Het college concludeert dat in 2008 op veel terreinen resultaat is geboekt. Het tijdelijke schoolgebouw in Bangert en Oosterpolder is gebouwd en in gebruik genomen. In de Grote Waal is een tweede Cruyff Court aangelegd en aan de Nieuwe Steen is een nieuwe sporthal gebouwd. De gemeente Hoorn is samen met andere West-Friese gemeenten begonnen met het project Jeugd en Alcohol om het drankgebruik onder jongeren te verminderen. Ook is een start gemaakt met het Centrum Jeugd en Gezin, een plek waar ouders en jeugd terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien.
Enkele succesvolle evenementen van het feestjaar Hoorn 650 zijn voortgezet in 2008. Om het toerisme te bevorderen is het samenwerkingsverband tussen Hoorn, Enkhuizen en Medemblik verder ontwikkeld en is gestart met de uitvoering van het strategisch marketingplan, zoals de lancering van het stadslogo en de stadslogan Hoorn moet je voelen. Ook is een nieuw bedrijfsplan ontwikkeld voor de Museum Stoomtram.
Daarnaast is gewerkt aan de openbare ruimten in de stad zoals het vervangen van de vele houten bruggen die de stad heeft, het herinrichten van een aantal gebieden in de binnenstad en het vernieuwen van het Houten Hoofd. Voor een aantal projecten is in 2008 een start gemaakt, zoals de ontwikkeling van het Oostereiland en het opstellen van de structuurvisie De Poort van Hoorn.

Financiële positie
Ondanks het positieve resultaat zijn de verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling van de financiële positie van de gemeente Hoorn niet positief. De gevolgen van de economische recessie zijn zowel voor onze inwoners als voor het bedrijfsleven en dus ook de gemeente Hoorn onzeker. De financiële gevolgen voor de gemeente zijn nu nog niet in exacte bedragen uit te drukken, maar de recessie zal ook aan Hoorn niet ongemerkt voorbij gaan. Hoorn wordt de komende jaren ook geconfronteerd met andere autonome ontwikkelingen, los van de recessie. Zo moet de gemeente zich voorbereiden op de verschuiving van groei- naar een beheergemeente. Dit vraagt bijvoorbeeld meer aandacht voor het beheer van de fysieke leefomgeving en leidt op termijn tot minder inkomsten uit grondexploitaties en bouwleges.

Accountantsverklaring
Net als in voorgaande jaren is de jaarrekening getoetst door de accountant en zowel qua getrouwheid als qua rechtmatigheid akkoord bevonden. De goedkeurende rechtmatigheidsverklaring van de accountant geeft aan dat het financieel beheer van de gemeente Hoorn voldoet aan alle geldende wetten en regels.

Vervolg
De jaarstukken 2008 worden behandeld in een aparte vergadering van de auditcommissie op 3 juni aanstaande. De raad stelt de stukken vervolgens vast in de vergadering van 17 juni. De stukken liggen vanaf 27 mei voor iedereen ter inzage bij de voorlichtingsbalie in het stadhuis en zijn vanaf die datum ook te vinden op www.hoorn.nl. Laatste wijziging van deze pagina: 25 mei 2009