VU medisch centrum

Nieuwe hoogleraar wil ethiek naar werkvloer brengen

22 mei 2009

Sinds 1 maart is Guy Widdershoven hoogleraar ethiek en afdelingshoofd metamedica aan VUmc. Wie is hij en wat is hij van plan? Een portret.

Fotobijschrift: Guy Widdershoven: 'VUmc is een spannende mix van behoudende en vooruitstrevende elementen' Foto: Mark van den Brink Guy Widdershoven werkte een kwart eeuw aan het Maastricht UMC, waarvan bijna vijftien jaar als hoogleraar ethiek van de gezondheidszorg. Ook was hij onder meer directeur van het MUMC-onderzoeksinstituut voor Public Health en Primary Care (CAPHRI), vergelijkbaar met het EMGO+-instituut. De keuze voor zijn nieuwe functie was dan ook niet moeilijk, vertelt hij. "Vanuit de onderzoeksschool CaRe - een opleidingsschool voor promovendi rond eerstelijns gezondheidszorg - kende ik het EMGO al goed; de samenwerking met de onderzoekers van VUmc was altijd zeer prettig. Het profiel van deze functie, met een nadruk op extramurale zorg, chronische zorg, ouderenzorg, psychiatrie en kanker, past ook goed bij mijn belangstelling. Bovendien heb ik vroeger aan de UvA gestudeerd, dus het is ook een beetje terug naar huis. Alle reden om, nu het nog kan, van werkgever te veranderen."

Het aantrekkelijke van VUmc vindt Guy Widdershoven de nadruk op reflectie. "Die is aan VUmc bovengemiddeld. De filosofische vorming is goed ingebed in het curriculum; metamedica heeft een sterke poot binnen de opleidingen geneeskunde en gezondheidswetenschap. Het interessante is de uitersten. VUmc heeft natuurlijk een religieuze traditie met partijen die nogal terughoudend zijn, maar tegelijkertijd doet het onderzoek naar vooruitstrevende interventies als geslachtsverandering. Een spannende mix."

Moreel beraad
Vanuit Maastricht heeft Guy Widdershoven een voortrekkersrol gespeeld bij het zowel in Nederland als Europa introduceren van 'moreel beraad', een manier om zorgverleners gestructureerd te laten nadenken over ethisch gevoelige kwesties. Dit wil hij binnen VUmc verder versterken. "De centrale vraag van de ethiek is: 'Ben ik als hulpverlener en onderzoeker wel verantwoord bezig?' Aan de ene kant kun je in de zorg te ver doorschieten, dus meer zorg geven dan eigenlijk nodig is, aan de andere kant kun je te weinig zorg bieden, zoals soms gebeurt bij het behandelen van ouderen met kanker. Ethici gaan ervan uit dat zorgverleners daar zelf antennes voor hebben. Maar het kan nooit kwaad om hen andere perspectieven te bieden. Moreel beraad is een nieuwe methode om mensen op de werkvloer te stimuleren ethische zaken met elkaar te bespreken. Dat kunnen heel alledaagse dingen zijn, zoals moet je 'u' of 'je' zeggen tegen ouderen? Maar ook ingrijpender zaken, bijvoorbeeld, moet je iemand die niet z'n bed uit wil komen, proberen te activeren of niet?"

Empowerment
Ook wil Guy Widdershoven met wetenschappelijk onderzoek professionals handvatten aanreiken bij ethisch gevoelige onderwerpen. "Met zowel de betrokken patiënten als de zorgverleners gaan wij na waar knelpunten zitten en hoe we die kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld bij ouderenzorg wordt de vraag prangender hoe je de groter wordende groep ouderen, die langer thuis wonen terwijl zij kwetsbaarder worden, tijdig en adequaat opvangt. Centraal bij dit kwalitatieve onderzoek staat empowerment.

Wij proberen de mensen om wie het gaat, meer te betrekken bij het bepalen van de onderzoeksvragen en daaropvolgende aanbevelingen. Het gaat ons erom het perspectief van de patiënt op tafel te krijgen en ruimte te geven in de besluitvorming. Zo blijkt uit interviews met patiënten met terminale kanker in de thuissituatie dat hulpverleners soms nogal grote eisen stellen aan 'op de juiste manier sterven'. Zij vinden dat patiënten daarover met hun naasten moeten praten en dat zij hun eindigheid moeten accepteren. Terwijl patiënten, niet geheel onterecht, aangeven niet altijd de behoefte te hebben over de dood te praten met bepaalde naasten en dat zij vinden dat zij wel degelijk boos mogen zijn dat zij gaan sterven. Hun mening is van groot belang bij het verbeteren van de zorg."

Werkvloer
Guy Widdershoven, die sinds 1 maart de leiding over de afdeling metamedica met 25 medewerkers ("voor Nederlandse begrippen behoorlijk groot") heeft, wil de ethiek dan ook "meer richting het veld brengen". "De globale kaders binnen de medische ethiek zijn voor een belangrijk deel geschapen. Dat levert nieuwe vragen op voor bepaalde patiëntengroepen, zoals alzheimerpatiënten, psychiatrische patiënten en kankerpatiënten. De ethiek zoals ik hem zou willen propageren, gaat naar de werkvloer toe. Daar is nog een hoop te doen. Wij willen de afdeling niet alleen meer integreren met de onderzoekslijnen van VUmc. Ook willen wij meer interactie met de professionals in de kliniek en daarbuiten. Het gaat om een mogelijkheid om bij de directe klinische onderzoeksvragen aan te sluiten. En dat betekent - als het aan mij ligt - dat er flink wat nieuwe onderzoeksprojecten ontwikkeld worden en er jonge medewerkers bijkomen. Gegeven de hoeveelheid onderwijs die de medewerkers ook moeten geven, betekent dat wel een hele klus, maar met z'n allen hebben we er veel zin in."

Fotobijschrift: Guy Widdershoven: 'VUmc is een spannende mix van behoudende en vooruitstrevende elementen'

Liesbeth Kuipers
bron: Tracer