VU medisch centrum

Start bouw Westflank volgende mijlpaal in samenwerking

22 mei 2009

Na de zomer wordt er een begin gemaakt met de bouw van de gezamenlijke nieuwbouw GGZ inGeest en VUmc aan de Westflank. Directeur projectbureau huisvesting Fokke Rakers ziet uit naar de start van deze `fysieke verschijning' van de samenwerking tussen VUmc en inGeest. Rakers: "We zijn natuurlijk al veel aan het overleggen onderling en de sfeer wordt steeds beter. Met de start van de nieuwbouw aan de Westflank krijgt de samenwerking fysiek vorm. Dan is het niet langer alleen papier, maar gaan we ook in stenen verder."

Een impressie van de nieuwe westflank Expertise uitwisselen Rakers ziet duidelijk meerwaarde in het uitwisselen van expertise. "In de gesprekken die we met elkaar voeren en de projecten waarin we samen optrekken zien we dat we elkaar versterken. Je kunt nog het nodige van elkaar leren. Zo hebben we ieder onze eigenheid qua bouwen en huisvesting. VUmc heeft één locatie met verschillende gebouwen die allen in eigendom zijn. GGZ inGeest heeft veel meer, vaak kleinere locaties, deze zijn deels in eigendom en worden deels gehuurd. Dat brengt een geheel eigen wijze van beheer met zich mee. Daarin kunnen we van elkaar leren. Zo is er zeker sprake van een wederzijdse versterking."

De samenwerking is verder geformaliseerd door participatie over en weer. Rakers: "Ali Kinsbergen, mijn collega bij GGZ inGeest, neemt deel aan ons managementteam PBH/V i.o. En ik neem deel aan de projectgroep van het strategisch vastgoedplan GGZ inGeest. Tevens hebben we regelmatig overleg over nieuwe, gezamenlijke projecten. Op die manier kom je veel over elkaar te weten, leer je elkaar goed kennen en komen beide organisatieonderdelen steeds dichter bij elkaar te staan. Voor mij levert de samenwerking veel goede en nieuwe inzichten op."

Andere beheersaanpak
Ook Kinsbergen, directeur dienst Vastgoed GGZ inGeest is positief. "De samenwerking gaat steeds beter. Fokke Rakers denkt mee over ons strategisch huisvestingsplan. Hij praat mee in onze projectgroep over dit onderwerp. Zo kunnen we ook allerlei plannen bij elkaar toetsen en op elkaar laten aansluiten. Daarmee wordt het straks als we vanuit één dienst gaan werken een hele logische en natuurlijke overgang. We gaan de collega's van VUmc binnenkort per bus langs een deel van onze locaties leiden. Dat geeft ook een beter begrip van elkaars bijzondere situatie. We zitten over twintig plekken verspreid en dat vraagt een andere beheersaanpak dan bij VUmc waar het meeste op een locatie te vinden is. Beide diensten hebben veel kennis in huis, elk op z'n eigen vakgebied, waardoor we elkaar kunnen versterken."

Afbeelding: De 'Westflank' is het gebied tussen de Amstelveenseweg en de D-toren van VUmc. Er worden hier voorbereidingen getroffen voor nieuwbouw voor GGZ inGeest, spoedeisende hulp (SEH) en de Stichting Gastenverblijf VUmc. Het project wordt inmiddels aanbesteed. De aanvraag voor de bouwvergunning is ingediend. De bouwvergunning wordt na de zomer verwacht. De bouw zal naar verwachting dit najaar van start gaan. De geschatte bouwtijd is twee jaar. De oplevering wordt verwacht eind 2011.

Jan Spee
bron: Tracer