VU medisch centrum

VAR-symposium belicht relatie tussen lichaam en geest

22 mei 2009

Het mag weer, nadenken over de relatie tussen lichaam en geest. En nu buigen ook de VAR's van VUmc en GGZ inGeest zich over dit thema tijdens het symposium `Heeft uw geest ook zo'n last van uw lichaam'. Vice-voorzitter VAR VUmc Jettie Vreugdenhil is erg enthousiast over deze bijeenkomst.

Foto: Mark van den Brink Bijna 200 aanwezigen namen deel aan het symposium 'Heeft uw geest ook zo'n last van uw lichaam' dat op 14 mei plaatsvond. De verpleegkundige adviesraden (VAR) van GGZ inGeest en VUmc organiseerden de bijeenkomst in Felix Meritis in het kader van de Dag van de verpleging. Met plenaire inleidingen en verschillende deelsessies namen de deelnemers kennis van de visies en werkwijzen van professionals op het snijvlak van psychiatrie en somatiek.

Coaching
"Als we het over de relatie tussen lichaam en geest hebben kunnen we als verpleegkundigen veel leren van onze collega's in de psychiatrie. Zij kijken verder dan de patiënt en de klacht waarvoor iemand in behandeling is. Dat is ook logisch omdat voor psychiatrische problemen ook het sociale systeem waarin een patiënt zit vaak deel van de aanpak is. Terwijl somatische verpleegkundigen juist te weinig naar die sociale kanten kijken. Het is voor mij erg inspirerend om te zien hoe collega's in de psychiatrie dit aanpakken en het ook naar buiten durven te brengen op een bijeenkomst als deze", stelt Jettie Vreugedenhil.

In een aantal deelsessies kwamen onderwerpen aan bod als nog niet verklaarbare somatische klachten en life style coaching van patiënten/cliënten. Vreugdenhil: "Die life style coaching spreekt me erg aan. Dat is al langer een thema in de psychiatrie. Als patiënten bijvoorbeeld dikker worden van medicatie, hoe kun je als verpleegkundige hierbij een adviserende rol spelen? Verpleegkundigen in de somatische setting zien vaak allerlei lichamelijke ongemakken waar patiënten tegenaan lopen. Maar als je daarbij iets verder gaat dan wat bij de directe behandeling hoort, kom je al snel in het medische domein terecht. Verpleegkundigen in de psychiatrie lijken daarmee veel minder moeite te hebben. Ik denk dat wij ons ook moeten laten leiden door nieuwsgierigheid en vakmanschap en als je dan een grens overgaat moet je daarvoor niet te bang zijn. Dat kunnen we ook van onze collega's in de psychiatrie leren."

Meer regelen
Ronald van Gool, voorzitter VAR van GGZ in Geest, kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst. "Ik ben heel positief over de verschillende workshops verzorgd door de verpleegkundigen. Er werd met veel enthousiasme over allerlei verpleegkundige zaken gesproken. In de uitwisseling met collega's uit de somatiek merk je wel dat GGZ-verpleegkundigen verder gaan in de zorg voor patiënten."

Jan Spee
bron: Tracer