VU medisch centrum

Raden van besturen GGZ inGeest en VUmc schuiven in elkaar

22 mei 2009

Op 1 juni is het zover, dan schuiven de raden van bestuur van GGZ inGeest en VUmc officieel in elkaar. Wouter van Ewijk treedt terug uit de raad van bestuur GGZ inGeest en neemt zitting in die van VUmc. Bij GGZ inGeest wordt hij per 1 juni opgevolgd door Thijs Stoop. De vier leden van de raad van bestuur VUmc treden per die datum toe tot het bestuur van GGZ inGeest en hebben daar een toezichthoudende taak. Voorzitter Elmer Mulder licht deze nieuwe taakverdeling toe.

"De integratie tussen GGZ inGeest en VUmc verloopt voorspoedig. We liggen goed op koers. In het afgelopen jaar is gebleken dat bestuurlijke afstemming in twee afzonderlijke raden van bestuur ingewikkeld is. Daarom hebben we gekeken of er een effectieve tussenstap mogelijk zou zijn richting 2010 als psychiatrie een divisie vormt binnen VUmc. Aldus zijn we op dit model uitgekomen", aldus Elmer Mulder.

Taakverdeling
In de nieuwe structuur waarbij de drie leden van de raad van bestuur GGZ inGeest (Van Lonkhuijzen, Beekman en het nieuwe lid Stoop) samen met de leden van de raad van bestuur VUmc (Mulder, Savelkoul, Stalman, Van Ewijk) gezamenlijk de raad van bestuur GGZ inGeest vormen is een splitsing in taken gemaakt. Mulder: "Er is een duidelijke taakverdeling in deze zevenkoppige raad van bestuur GGZ inGeest. Van Lonkhuijzen, Beekman en Stoop vormen het uitvoerende bestuur (dagelijks bestuur) de anderen hebben een toezichthoudende functie en zijn medeverantwoordelijk voor het beleid binnen GGZ inGeest."

Gezamenlijk vormen de zeven leden het algemeen bestuur. Dit bestuur coördineert bijvoorbeeld het fusieproces en ontwikkelt het strategisch meerjarenbeleid en voert dit ook uit. Als zodanig maakt de raad van bestuur VUmc dus deel uit van de besluitvorming binnen GGZ inGeest. Overigens blijft de structuur rond de raad van toezicht zoals die was.

Mulder is tevreden over de tot dusver genomen stappen in het fusieproces. "Vanuit de inhoud zijn er goede ontwikkelingen gestart. Het centrum voor ouderengeneeskunde Amsterdam (COGA) en de polikliniek psychiatrie zijn hier goede voorbeelden van. Ook binnen de ondersteunende diensten wordt hard gewerkt om de samenwerking te intensiveren."

Raad van bestuur VUmc

- Elmer Mulder (voorzitter)

- Jean Savelkoul (vice-voorzitter)

- Wim Stalman (decaan)

- Wouter van Ewijk (lid)

Raad van bestuur GGZ inGeest

- Joke van Lonkhuijzen (voorzitter dagelijks bestuur)
- AartJan Beekman (lid dagelijks bestuur)

- Thijs Stoop (lid dagelijks bestuur)

- Elmer Mulder (voorzitter algemeen bestuur)
- Jean Savelkoul (lid algemeen bestuur

- Wim Stalman (lid algemeen bestuur)

- Wouter van Ewijk (lid algemeen bestuur)

Edith Krab
bron: Tracer