KNWV

Knallend einde selectie ISAF WJK 2009

maandag 25 mei 2009

Afgelopen Hemelvaartweekend is de selectie voor het ISAF Jeugd WK 2009 tot een knallend einde gekomen. Tijdens de eerste 3 dagen van de Dutch Youth Regatta te Workum werd er in meerdere disciplines gestreden om de felbegeerde tickets voor het belangrijkste jeugdevenement in de wereld. In diverse klassen bleek de ontknoping op zaterdag een ware thriller.

Na 5 wedstrijden op donderdag en vrijdag waren er voldoende uitslagen om de selectie officieel te mogen noemen, echter tijdens de Dutch Youth Regatta was er pas na 6 wedstrijden een aftrek ingepland. Voor een aantal zeilers werd het daarom erg belangrijk om op zaterdag het water op te gaan en de 6^e wedstrijd goed te varen.

Laser Radial

Maarten Max Moerman had bijvoorbeeld 4 hele goede resultaten neergezet in de Laser Radial, maar was ook een keer te vroeg gestart en moest in de stand daarom Olivier Vink nog voor laten gaan. Bij de meisjes in de Laser Radial leek het gat tussen Caren Niezen en Michelle Broekhuizen een stuk groter, maar met een aftrek na 6 wedstrijden werd dat verschil aanzienlijk kleiner. In alle klassen was het zaterdagochtend wachten op een goede wind, een wachttijd welke goed op de zenuwen werkte van alle kandidaten. Wat dat betreft een goede vergelijking met de spanningen tijdens een ISAF WJK. Uiteindelijk mochten ze dan toch het water op. Olivier en Maarten Max waren steeds dicht bij elkaar in de buurt te vinden. Olivier viel hartstochtelijk aan, maar moest helaas toezien hoe de 2^e race van die dag afgebroken werd, waardoor een echte eindstrijd uitbleef. Michelle en Caren maakten er een ware thriller van en zweepten elkaar op tot grote hoogten. In hun
achtervolgingstrijd vergaten ze vriend en vijand en voeren door het gemixte Laser Radial veld naar de kop van de wedstrijd. Uiteindelijk sloten ze die af met een 1^e plek voor Caren en een 3^e plaats voor Michelle. Het verschil werd hierdoor tot een minimum terug gebracht!

420

In de 420 klasse bleef het gedurende 3 dagen uiterst spannend bij de meisjes. Rosita Bakker en Lana Keijzer namen dan wel de leiding maar voelden continu de hete adem van het team Liselotte Bulstra/ Noor Kahmann en het jonge team Fieke van Dijk/ Josca Hummel. Bij de jongens werd het een ware matchrace. In de 6^e wedstrijd waren de teams Bennen/ van Garderen en Deckers/ Bos elkaar zo dicht genaderd dat er geen risicoâs meer genomen konden worden. Beide teams hielden elkaar zo scherp in de gaten dat ze de rest van het deelnemersveld vergaten, een waar spektakel om van afstand te volgen. Een super ervaring voor beide teams mochten op het WK ook in een dergelijke situatie belanden!

Hobie 16 en BIC Techno

De strijd in de Hobie 16 bleek minder spannend rondom het verdelen van de tickets voor het ISAF WJK, des te spannender was de strijd om de overwinning tussen het team Sprij/ Pauli en de buitenlandse teams. In de BIC Techno klasse waren de surfers Jort Min, Marc van Santen en Kiran Badloe goed aan elkaar gewaagt maar bleek Kiran uiteindelijk toch een stuk sterker dan de beide teamgenoten.

Na diverse pogingen van de uitstekende organisatie in Workum om toch het aantal wedstrijden nog uit te breiden, bleek aan het eind van de middag de wind toch onvoldoende om nog goede wedstrijden te kunnen organiseren. De stand voor de ISAF WJK selectie kon worden opgemaakt.

Onder luid applaus en met knallende champagne kurken werd âs avonds in de grote tent het ISAF WJK team 2009 bekend gemaakt.

Discipline

Zeilers/ Surfers

Eenmansboot Jongens (Laser Radial)

Maarten Max Moerman (Leiderdorp)

Eenmansboot Meisjes (Laser Radial)

Michelle Broekhuizen (Kampen)

Tweemansboot Jongens (420)

Dirk Bennen (Vogelenzang)

Christiaan van Garderen (Giessenburg)

Tweemansboot Meisjes (420)

Rosita Bakker (Spierdijk)

Lana Keijzer (Alphen a/d Rijn)

Multihull (Hobie 16 met spi)

Rob Sprij (Maassluis)

Matthijs Pauli (Bilthoven)

Windsurfen Jongens (RS:X 8,5m2)

Kiran Badloe (Lelystad)

Het team zal begeleid worden door coaches Sven Karsenbarg, Robbert Jan van Velzen en Koen Verhart en wordt daarnaast ondersteund door de sponsoren Deltalloyd en Dubarry.

ISAF WJK team 2009

Meer informatie
Koen.Verhart@watersportverbond.nl
www.youthworlds2009.org