Woonbond


25-05-2009

Scheefhuren volgens wethouder Bosch

De gemeente Utrecht is met een nieuwe Woonvisie naar buiten gekomen. Daarin staat dat bijna de helft van de goedkope sociale huurwoningen in Utrecht wordt bewoond door mensen met een hoger inkomen dan de huurtoeslaggrens. De conclusie van de gemeente is dan dat het aantal scheefwoners is gestegen tot 49 procent en in Leidsche Rijn zelfs tot 65 procent, wat tot hevig tumult leidde in de lokale pers. Zelfs de Volkskrant besteedde op de voorpagina aandacht aan de problemen. Daarin wordt wethouder Harrie Bosch (PvdA, Wonen) geciteerd, die spreekt van een groot probleem. Bosch wil de hogere inkomens uit sociale huurwoningen weren, omdat ze de lagere inkomens verdringen. Volgens hem moeten alleen de inkomens tot modaal aanspraak kunnen maken op de goedkope huurwoningen, omdat het gat tussen huur en koop te groot is. (Volkskrant, 22 mei).

Hans Roseboom, die namens de Woonbond reageerde bij RTV Utrecht, wijst erop dat de gemeente Utrecht het begrip scheefwonen verkeerd gebruikt. Er wordt uitgegaan van het inkomen dat recht geeft op huurtoeslag en niet van de ziekenfondsgrens. De percentages voor scheefhuren zijn daardoor veel te hoog. Door alleen de goedkoopste woningen (beneden de kwaliteitskortingsgrens van 348,73) in het plaatje op te nemen, komen de percentages landelijk bijvoorbeeld uit op 4,3 procent. En volgens Roseboom zal dat voor het Utrechtse niet veel anders zijn. Roseboom vindt het kwalijk dat de schuld voor het gebrek aan goedkope en betaalbare woningen door de gemeente bij de zogenaamde scheefwoners wordt neergelegd. Er zijn de laatste jaren gewoon te weinig goedkope en betaalbare woningen gebouwd. Dat is het probleem.

Voor wie geĂŻnteresseerd is in de problematiek van het scheefhuren is de brief van minister Van der Laan over dat onderwerp verplichte lectuur. Klik hier om het te downloaden.