Groots duinherstel dankzij Europees geld

25/05/2009 17:35

Staatsbosbeheer

Hoe 'Europa' bijdraagt aan de verbetering van de Nederlandse duinen

Uitnodiging voor de pers

Geachte heer/mevrouw,

Staatsbosbeheer is momenteel bezig met het grootste duinherstelproject van Nederland. In een periode van vijf jaar wordt in totaal 4700 hectare duingebied van Terschelling tot Walcheren op de schop genomen. Voor dit project kwam een Europese subsidie van 2 miljoen euro als zogeheten LIFE-project beschikbaar.

Nederland heeft een uniek natuurgebied: de duinen. Het duingebied bestrijkt maar 1 procent van de totale oppervlakte van ons land. Maar hier groeit wel de helft van al onze plantensoorten: zo'n 850 soorten. Ook broeden er 140 van de 190 soorten vogels die we in Nederland hebben. Flora en fauna gedijen hier zo goed, omdat het een divers landschap betreft. Er is eigenlijk alles: heuvels en dalen, zon en schaduw, droge en natte grond, wind en luwte. De Nederlandse duinen hebben de laatste tijd veel schade opgelopen door verdroging, vermesting en het steeds meer ontbreken van natuurlijke dynamiek (het spel van vooral zee en wind).

Met het Europese herstelproject LIFE Duinen pakken Staatsbosbeheer en partners duingebieden gezamenlijk en op landelijk niveau aan. Van 2005 tot 2010 wordt 4.700 hectare duingebied hersteld. Dit gebied is representatief voor het totale Nederlandse duingebied. Het kan als voorbeeld dienen voor andere herstelprojecten in Nederland en Europa.

Langs de Nederlandse duinenkust liggen drie duintypen. Met dit project pakt Staatsbosbeheer acht locaties aan, verdeeld over deze drie duintypen:


1) Waddeneilanden: Terschelling, Vlieland, Texel


2) Vastelandskust: Hollands Duin (deelprojecten Noordwijk, Coepelduynen, Wassenaar)


3) Deltagebieden: Kop van Schouwen, Manteling van Walcheren

Staatsbosbeheer organiseert woensdag 27 mei a.s. een persexcursie in de duinen van Noordwijk om in het veld te laten zien wat dit duinherstelproject inhoudt en wat momenteel de stand van zaken is. We nodigen u van harte uit aan deze excursie deel te nemen.

Het programma is als volgt:

Vanaf 10.15 uur: Ontvangst in Noordwijk

10.30 uur: Toelichting LIFE-duinherstelproject, door Bernie Jenster, projectleider

10.45 uur: Het duinherstelproject in Noordwijk, Thomas Peek en Tim Fransen, boswachters

11.00 uur: Veldbezoek aan diverse locaties duinherstelproject

12.30 uur: Terugkeer bij kantoor Staatsbosbeheer

Wij zorgen voor koffie en broodjes na afloop.

Adres: Staatsbosbeheer Hollands Duin, Duinweg 81, 2204 AT Noordwijk.





http://www.staatsbosbeheer.nl