Leefbaar Rotterdam


persbericht

Rotterdam, 21 mei 2009

Leefbaar Rotterdam niet aanwezig bij installatie nieuwe wethouders

De Rotterdamse coalitie van PvdA, CDA en GroenLinks installeert op maandag 25 mei twee nieuwe wethouders. Leefbaar Rotterdam is tegen de aanstelling van de nieuwe wethouders. Aangezien de wethouders een half jaar inwerktijd nodig hebben en de volgende verkiezingen al in maart 2010 zijn, zullen zij weinig doen tijdens hun wethouderschap. Naar de verkiezingen toe gebeurt er vanaf december weinig meer en ditzelfde geldt voor de zomervakantie. De aanstelling kost dus vooral geld. Leefbaar Rotterdam heeft berekend dat het aan salarissen en organisatie-omstellingen bij elkaar zeker een half miljoen euro zal kosten.

Weinig doen voor veel geld
De wethouders ontvangen samen 246.000 euro salaris en eventueel twee jaar wachtgeld. Aan werkgeverslasten, organisatiekosten als secretaresses, medewerkers, chauffeurs en een auto komt daar minstens zon zelfde bedrag bij. Bij elkaar meer dan een half miljoen euro dus. Omdat de verkiezingen al over tien maanden plaatsvinden, zullen de nieuwe kandidaten hooguit een paar maanden enigszins normaal functioneren. Eind 2009 is het alweer verkiezingstijd, een tijd waarin er geen ingrijpende besluiten meer genomen worden en er alleen nog op de winkel wordt gepast.

Ongeloofwaardig
Dit college maakt zich bovendien volstrekt ongeloofwaardig met deze benoemingen omdat het zelf in de nota We kunnen zoveel beter constateerde dat acht wethouders teveel is. Het teveel aan bestuurders zit hem niet alleen in het bestaan van deelgemeenten. Zo hebben wij zelf ook gemerkt dat een college met negen leden er toe heeft geleid dat de portefeuilles op stedelijk niveau versnipperd zijn en dus tot extra overleg leidt, aldus het college.

Geen debat
Leefbaar wilde een debat hierover in de raadsvergadering van donderdag 14 mei. In dit debat wilde Leefbaar ook de absurde verdeling van de politieke partijen in het college aan de orde stellen. Dankzij het vertrek van de VVD wethouders heeft het CDA nog een wethouder erbij terwijl het, met slechts drie zetels, een van de kleinste partijen in de raad is. De verhoudingen in het politieke bestuur zijn door deze aanstelling dan ook totaal zoekgeraakt.

De coalitiepartijen in de raad wilden dit debat niet voeren en verwezen naar de installatieraad van de wethouders, maar het mag duidelijk zijn dat een debat tijdens een installatievergadering een wassen neus is. Het is alleen al schandelijk dat het op deze manier werd voorgesteld.

Omdat de oppositie de mogelijkheid van een echt debat is ontnomen, voelt de fractie van Leefbaar Rotterdam zich gerechtvaardigd om niet aanwezig te zijn bij de installatie, om zo haar ongenoegen duidelijk te maken.

Leefbaar Rotterdam hoopt met haar actie en de bijbehorende argumenten dat iedereen ziet dat het aanstellen van de nieuwe wethouders niets met effectief en efficiënt besturen te maken heeft. De wethouders zijn aangesteld om ruzie tussen de overgebleven coalitiepartijen te vermijden: een slap besluit.