Provincie Zuid-Holland
Delflandse kust maakt zich op voor de toekomst

Een veilige en natuurrijke Delflandse kust, waar het prettig leven, werken en recreëren is. Een robuust duingebied met een vergelijkbare kwaliteit als het duingebied ten noorden van Den Haag. Dit zijn enkele voorbeelden uit de gebiedsvisie voor de Delflandse kust. Rijk, provincie, gemeenten en Hoogheemraadschap werken samen aan een veilige en natuurlijke Delflandse kust.

De plannen richten zich niet alleen op de kustzone, maar vooral ook op het gebied achter de duinen; het achterland. Het blauwgroene netwerk houdt in dat vaarten de verbindende schakel gaan vormen tussen de kust en het achterland. Het netwerk is gebaseerd op oude kreken en bestaande watergangen Voor fietsers, wandelaars en watersporters komen hier nieuwe routes en verbindingen.

De Delflandse kust moet weer bereikbaar worden. De provincie werkt aan de verbetering van de Westlandse infrastructuur door drie bereikbaarheidsprojecten (3 in 1 project). Rotterdam trekt hard aan de verlenging van de Hoekse lijn en het stadsgewest Haaglanden wil de Lozerlaan versneld uitvoeren.

In de visie staan ideeën en suggesties voor herkenbaarder en meer karakteristieke badplaatsen. De gemeenten pakken de uitdaging op samen het profiel van de Delflandse kust uit te werken. Zo liggen er in Kijkduin mogelijkheden op het gebied van "health & wellness", wordt Hoek van Holland the place to be voor (wilde) watersporten en gaat men naar Ter Heijde voor culinaire topproducten.

Het duinlandschap krijgt een impuls, zo kunnen er binnenmeren worden gerealiseerd tussen de huidige duinen en het nieuwe duingebied dat ontstaat door zeewaartse kustverbreding op de (middel) lange termijn.

Kustprogramma
Het Kustprogramma bestaat uit drie projecten:
1. Versterking van de zes zwakkere plekken in de Zuid-Hollandse kust (zwakke schakels)
2. Innovatieve Kustontwikkeling bij Ter Heijde: de Zandmotor
3. Delflandse kustontwikkeling