Ingezonden persbericht

Persbericht
25 mei 2009

Belangrijke onderscheiding voor het populariseren van de wetenschap

NWO Oeuvreprijs voor Wim van der Weiden

Op maandag 25 mei 2009 heeft Wim van der Weiden de NWO Oeuvreprijs ontvangen. De uitreiking vond plaats tijdens Bessensap, de jaarlijkse conferentie over wetenschapscommunicatie in science center Nemo te Amsterdam.

Belangrijke bijdrage

De NWO Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een onderzoeker of journalist die zich in een reeks van jaren bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt bij het populariseren van de wetenschap. De winnaar heeft een duidelijke eigen inbreng gehad in de ontwikkeling van wetenschapscommunicatie in ons land. Hij of zij heeft hiermee een belangrijke bijdrage geleverd aan het vergroten van de publieke kennis van- en de publieke betrokkenheid bij de wetenschap.

Etaleur

De jury van de NWO Oeuvreprijs noemt Van der Weiden een 'etaleur', "iemand die de wetenschap zichtbaar maakt, tastbaar zelfs". Men ziet in Van der Weiden "Een veelzijdig man, die heel verschillende collecties in de meest letterlijke zin van het woord voor het publiek toegankelijk heeft gemaakt. (...) Het is dan een hele kunst om niet in de sfeer van een pret- en avonturenpark te belanden." Wim van der Weiden is dit steeds weer gelukt is en verdient daarmee de NWO Oeuvreprijs. "Een oeuvre dat dagelijks gebruikt wordt door mensen (...) en in gebruik blijft nog lang nadat (hij) afscheid heeft genomen”.

Aan de wieg van het Nationaal Historisch Museum

Als directeur van het Museon en het Omniversum in Den Haag en later als directeur van Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden, wist Van der Weiden als geen ander zeer brede publieksgroepen warm te maken voor cultuur- en natuurwetenschappen.
Van der Weiden is vanaf het begin betrokken geweest bij Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis en voorloper van het Nationaal Historisch Museum.
Op verzoek van de Minister van OCW schreef hij een advies over het te ontwikkelen museum dat als basis diende voor de besluitvorming. Van der Weiden stond zo aan de wieg van het Nationaal Historisch Museum.
Voordracht
NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, heeft tot taak het wetenschappelijk onderzoek in Nederland te bevorderen. Ieder jaar reikt NWO de Eureka prijzen uit, waaronder de NWO Oeuvreprijs.
De voordracht van Wim van der Weiden voor de NWO Oeuvreprijs heeft plaatsgevonden door Anno, Museon, MKB Nederland, Nederlandse Museumvereniging, Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, en Vereniging van Science Centra (VSC).



Ingezonden persbericht