Betere stemming laat geld niet rollen

Amsterdam, 25 mei 2009

Het pessimisme over de eigen portemonnee neemt af, maar consumenten blijven zuinig. De uitgaven aan horeca blijven dalen. De consumentenbestedingen dalen dit jaar met ruim 3%.

Consumenten worden minder somber over hun eigen portemonnee. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van vrijdag. Van de 59.300 gepeilde bezoekers ziet de helft (49%) zijn of haar financiële situatie de komende zes maanden niet veranderen. Ruim een vijfde (22%) van de respondenten verwacht een verbetering en bijna drie op de tien (28%) een verslechtering van de eigen financiën. Er zijn dus nog altijd meer pessimisten dan optimisten, maar het verschil wordt kleiner. Zo stonden er in februari tegenover 19% optimisten nog 40% pessimisten.

Met tegenzin uitgeven

De verkopen in de winkels zijn de afgelopen maanden flink teruggelopen. Toch verwachten consumenten hun uitgaven niet verder terug te schroeven in de komende zes maanden. Van de 36.600 respondenten op de ING Vraag van Vandaag van zondag zegt 45% de uitgaven op peil te houden. Vier op de tien (40%) verwacht meer te besteden. Een minderheid van 15% denkt het geld minder te laten rollen. Per saldo verwachten consumenten meer geld kwijt te zijn. Toch hoeft dit niet op kooplust te wijzen. Het kan ook zijn dat consumenten hogere huur- of autokosten voorzien waarop zij moeilijk kunnen besparen. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de bestedingen van consumenten over heel 2009 met ruim 3% zullen dalen. De recessie maakt consumenten zuiniger omdat zij zich zorgen maken over bijvoorbeeld werkloosheid, de waarde van hun huis of hun pensioen.

Bestel maar even niet

Niet op alle uitgaven is het even makkelijk bezuinigen. Voor een lagere huur moet worden verhuisd en ook de auto wegdoen is een grote stap. Makkelijker voor consumenten is het om grote aankopen - denk aan meubilair - uit te stellen, kritischer te winkelen (zie Kassa in de supermarkt van 22 mei) en om te snijden in extra's zoals bloemen of uitgaan. De horecauitgaven zijn onder invloed van de recessie al flink gedaald. In het vierde kwartaal van 2008 werd er in restaurants 7% en in cafés 10% minder besteld dan een jaar eerder. Voorlopig is nog geen herstel in zicht, blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van zaterdag onder 42.700 respondenten. De helft (53%) van de respondenten denkt de komende zes maanden evenveel uit te blijven geven in de horeca. Een op de zes (15%) voorziet hogere uitgaven, terwijl een derde (32%) van de respondenten minder gaat besteden. Per saldo zullen consumenten de rest van het jaar minder bestellen in de horeca.

© 2009 ING Economisch Bureau