Ingezonden persbericht


Persbericht

BEELD 'ZEEMEERMIN' BEELDENBOULEVARD 09 A.S. MAANDAG GEPLAATST

Op maandagmiddag 25 mei a.s. wordt het beeld 'Zeemeermin' van kunstenaar Karin van de Walle als eerste van de beeldenreeks geplaatst op de Koningin Wilhelmina Boulevard te Noordwijk. Twee weken voordat de officiële opening door minister Plasterk op 6 juni plaatsvindt. Het beeld is bedoeld als voorproefje op de derde editie van de BeeldenBoulevard: een bijzondere kunstexpositie op en rond de Noordwijkse Koningin Wilhelmina Boulevard te Noordwijk.

Karin van de Walle was tijdens de eerste editie van de BeeldenBoulevard in 2005 ook vertegenwoordigd met een aansprekend werk in keramiek, getiteld 'Koningin'. Deze indrukwekkende sculptuur was een van de meest in het oog springende beelden en maakte veel enthousiaste reacties los bij de bezoekers. In 2008 is aan de talentvolle kunstenaar gevraagd om voor het BeeldenBoulevard-thema '9 Meter Plus' in 2009 een beeld te ontwerpen. Met 'Zeemeermin' bewijst Karin van de Walle opnieuw hoe groot haar vakmanschap en oog voor hedendaagse ontwikkelingen is.

'Zeemeermin' is zo'n drie meter hoog, vervaardigd in keramiek met goudluster op de vin en wordt op een Belgisch harstenen sokkel geplaatst. "Het beeld van Karin van de Walle zal mensen zeker aansporen een paar weken later terug te komen, als BeeldenBoulevard 09 daadwerkelijk geopend is. Het belooft een interessante en zeer gevarieerde expositie te worden, waarvoor de fotogenieke Zeemeermin het perfecte tipje van de sluier is", aldus organisator Renée Korbee.

Met dit beeld geeft de kunstenaar een sterk hedendaags signaal af ten aanzien van vrouwelijke macht en bewuste berekening. Het beeld, in de vorm van een zeenimf, toont zich als zelfbewust vruchtbaarheidssymbool met een uitdagende lichamelijkheid en manifeste seksualiteit. Ze gebruikt haar pose als middel tot verleiding en oefent een grote aantrekkingskracht en macht uit op de toeschouwer. De lieflijke zeenimf, gedoemd tot een ongewild verblijf onder het zeeoppervlak, verrijst als een feniks uit het schuim van eb en vloed om eindelijk aan land te gaan.


---