Raad van State


maandag 25 mei 2009
10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2006' van de gemeente Uden. Het plan geeft een actuele planologische regeling voor het grootste deel van het buitengebied van Uden. Een groot aantal inwoners komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer dat het bestemmingsplan te weinig mogelijkheden voor uitbreiding van hun bedrijven biedt. Verder vinden sommige inwoners dat het bestemmingsplan het mogelijk had moeten maken dat op bepaalde locaties in het buitengebied wel mag worden gewoond. Ook de staatssecretaris van Defensie komt in beroep. Hij vreest voor de gevolgen van het plan voor de militaire vliegbasis Volkel. Vanwege de grote hoeveelheid partijen wordt de behandeling van deze zaak op dinsdag 26 mei en woensdag 27 mei voortgezet. (zaaknummer 200708124/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Noorderstrand-Zuid' van de gemeente Velsen. Het plan heeft betrekking op het strand ten noorden van het Noordbuitenkanaal en ten westen van industrieterrein van Corus. Het plan legt de bestaande situatie vast. Op het strand staan twee strandpaviljoens en een water- en surfcentrum. De vereniging van strandexploitanten en de ondernemersvereniging Wijk aan Zee zijn het niet eens met dit plan en komen tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor parkeeroverlast bij het strand. (zaaknummer 200806394/1)

10.00 uur

Zitting over de ontgrondingsvergunning en de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan 'Over de Maas C.V.'. De vergunningen maken de winning van zand en grind mogelijk voor het project 'Over de Maas' aan de Maasdijk te Alphen, gemeente West Maas en Waal. Een aantal omwonenden is het niet eens met deze vergunningen. Zij betwijfelen het nut en de noodzaak van het ontzandingsproject en vinden dat sommige vergunningsvoorschriften niet streng genoeg zijn. De omwonenden verzoeken de Raad van State de besluiten - in afwachting van de behandeling van hun beroep - te schorsen. (zaaknummers 200903355/2 en 200903298/2)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Uitbreiding Keppelse golfbaan' van de gemeente Bronkhorst. Het plan maakt de uitbreiding van de Keppelse golfbaan van 9 naar 18 holes mogelijk. Ook kunnen een clubgebouw, een driving range en een parkeerterrein worden aangelegd. De Afdeling heeft in december 2007 al geoordeeld over een eerder goedkeuringsbesluit voor de uitbreiding van deze golfbaan. Het goedkeuringsbesluit is toen vernietigd. Deze uitspraak met nummer 200700902/1 is te vinden op deze website. Tegen het nieuwe goedkeuringsbesluit komen enkele inwoners van Hoog Keppel opnieuw in beroep. Zij vinden onder meer dat de golfbaan niet mag uitbreiden, omdat dat de uitbreiding plaatsvindt in de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur. Bovendien zullen wandelaars op het wandelpad tussen de Dubbeltjesweg en de Ulenpaslaan volgens hen gevaar lopen, omdat het pad de golfbaan op twee plaatsen zal kruisen. Verder vrezen zij dat verplaatsing van het clubhuis naar de kern Hoog Keppel zal leiden tot verkeersonveilige situaties. (zaaknummer 200805830/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.