Oranjewoud



Zeescheepvaart op de Schelde onder de loep

De Schelde is een druk bevaren rivier. Schepen gebruiken de Schelde om de havens van Vlissingen, Terneuzen, Antwerpen en Gent te bereiken. Het aantal vaarbewegingen op de Schelde groeit, er zijn veel partijen bij betrokken zoals de scheepvaartbegeleidingsdienst, de diverse havenbedrijven, loodsen, sluiswachters, sleepdiensten, rederijen én de rivier ligt deels in Nederland en deels in Vlaanderen. De Vlaams-Nederlandse Permanente Commissie van toezicht op de Scheldevaart heeft daarom Soresema en Oranjewoud opdracht gegeven de ketenbenadering van de zeescheepvaart in het Scheldegebied onder de loep te nemen.

De studie heeft als doel de samenwerking tussen diverse betrokken partijen bij de zeescheepvaart op de Schelde te bevorderen en de wachttijden voor de schepen te verkorten. In de studie wordt de problematiek zowel juridisch, organisatorisch als nautisch bekeken. Ook ICT speelt daarbij een belangrijke rol. In de studie verzorgt Soresma alle nautische, ICT en juridische aspecten. Organisatie & Management van Oranjewoud analyseert in samenwerking met Twynstra-Gudde de organisatie van de keten: structuur, samenwerkingsrelaties en werkafspraken.

De opdrachtgever heeft vooral waarde gehecht aan de kwaliteit van de inschrijving alsmede de Vlaams-Nederlandse samenwerking in relatie tot de belangen die spelen in de opdracht.

Voor Oranjewoud Organisatie en Management is dit één van de eerste opdrachten waarin we zelfstandig optreden. De opdracht sluit aan bij de pijler 'organisatie-advies' en het thema 'regievoerende overheid'.