Ingezonden persbericht


Jongeren delen vergeet-me-nietjes uit

25 mei is Dag van Vermiste Kinderen

In de ochtend van 25 mei 1979 vertrekt Etan Patz in New York voor het eerst alleen, na lang zeuren bij zijn moeder, naar de bushalte. Het gezin woont in een goede buurt.

Etan is een zelfstandige jongen van 6 jaar en wordt dagelijks bij de bushalte opgehaald door de schoolbus. Zijn moeder houdt Etan in de gaten tot de hoek van de straat, totdat hij is overgestoken. Vanaf daar is het nog 50 meter tot de bushalte. Pas later op de dag blijkt dat Etan nooit in de schoolbus is gestapt of op school is aangekomen. Nadat dit duidelijk is geworden wordt groot alarm geslagen door de moeder van Etan. Bijna 100 agenten zoeken die avond naar Etan. Tot op heden is er nooit meer een spoor gevonden van Etan. Etan is ondertussen, indien hij nog leeft, 36 jaar oud.

Hiermee is sindsdien die datum 25 mei als herdenking aan vermiste kinderen aangewezen door verschillende organisaties over de hele wereld. Het vergeet-mij-nietje werd symbool voor de Internationale Dag van Vermiste Kinderen in Europa

Jongeren van verschillende scholen in Nederland delen op 25 mei 2009 zo'n 40.000 vergeet-mij-nietjes uit. Dit doen ze in het kader van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen georganiseerd door de Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis. Daaraan voorafgaand krijgen ze les over de Internationale Dag, vermissing en het werk van de Hulplijn. Op deze manier wil de Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis mensen aansporen stil te staan bij alle kinderen die vermist zijn en ze zo hun solidariteit laten betuigen aan ouders die achterblijven na een vermissing. Ook hoopt de organisatie dat deze dag mensen aanspoort na te denken over preventieve maatregelen.

De Hulplijn Vermiste Personen is een onderdeel van het Nederlandse Rode Kruis en bestaat uit een team van deskundige hulpverleners. De Hulplijn biedt middels een gratis 0800-nummer praktische en emotionele ondersteuning aan achterblijvers van vermisten én aan vermisten zelf en is er voor iedereen die iemand vermist of zelf vermist wordt en niet weet wat te doen. Hulplijn Vermiste Personen: 0800-VERMIST/0800 8376478, e-mailadres: vermistepersonen@redcross.nl, website: www.vermistepersonen.nl

Noot voor de redactie,