Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T - 6 MEI 2009

Globalisering enige uitweg Financiële Crisis

Op maandag 25 mei neemt Martin Wolf, associate editor en economisch commentator voor de Financial Times, deel aan een open panel discussie over het thema 'Making Globalization Work', georganiseerd door de Society for International Development aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

In alweer de achtste activiteit rondom de SID-NL lezingenreeks "Economic Growth and the Common Good; Towards a New Vision on Markets and Finance in the Age of Globalisation" neemt Martin Wolf, schrijver van de boeken: Why Globalization Works (Yale University Press, 2004) en het onlangs verschenen Fixing Global Finance (Yale University Press, 2009), plaats in een open panel discussie, waarin de nadruk zal worden gelegd op de huidige mondiale economische situatie.

Martin Wolf is ervan overtuigd dat globalisering 'werkt'. In zijn eerste boek Why Globalization Works geeft Wolf zowel een reactie op de meest gebruikte argumenten van tegenstanders van globalisering, als gedetailleerde argumenten vóór globalisering, vanuit historisch perspectief én op praktisch niveau. Wolf stelt bovendien in zijn boek dat globalisering noodzakelijk is om het perspectief van de armste gebieden in de wereld te verbeteren. Na dit pleidooi voor globalisering hebben we kunnen zien hoe het mondiale financiële systeem ineen stortte, wat tevens het onderwerp is van Wolf's tweede boek Fixing Global Finance. In Fixing Global Finance, legt Wolf uit hoe financiële crises - inclusief de huidige crisis - voor een groot deel veroorzaakt worden door gebrek aan evenwicht in de mondiale financiële markt en hoe deze trend kan worden doorbroken.

In de paneldiscussie zal aandacht worden geschonken aan de rol van economisch opkomende landen: Hoe hebben deze landen bijgedragen aan de onderliggende oorzaken van de financiële crisis; welke effecten zal de huidige economische situatie hebben op hun (economische) ontwikkeling; en wat kan er door hun, én door ons, gedaan worden om te voorkomen dat de economie opnieuw uit balans raakt?

Mr. Wolf is momenteel werkzaam als associate editor en economisch commentator voor de Financial Times, Londen. In 2004 publiceerde hij Why Globalization Works (Yale University Press) en in 2008/2009 Fixing Global Finance. Deze lezing maakt deel uit van de jaarlijkse lezingenreeks van de Society for International Development, met in 2008-2009 het thema 'Economic Growth and the Common Good: Towards a New Vision on Markets and Finance in the Age of Globalisation'. Zie voor meer informatie www.sid-nl.org.