Zojuist verschenen: JUROVISIE, over de europeanisering van het recht


Twee traktaten over de europeanisering van het recht, auteur Agnes T.M. Schreiner

AMSTERDAM, 20090525 -- Bij Uitgeverij Duizend & Een te Amsterdam is verschenen: JUROVISIE, Twee traktaten over de europeanisering van het recht / JUROVISION. In JUROVISIE richt Agnes Schreiner de focus op juridisch Europa. U verwacht wellicht een tekst met een flinke hoeveelheid wetsartikelen en rechterlijke uitspraken, maar u krijgt een juridisch boek dat rijk geïllustreerd is met foto's van architectuur (Gehry) en beeldhouwkunst (Cerný).

Hoe kan het museum van Frank Gehry in Bilbao of het kunstwerk Entropa van de Tsjechische kunstenaar David Cerný in Brussel iets met recht en regelgeving te maken hebben?

Agnes Schreiner laat zien dat de juridische specialisten die afzonderlijke verordeningen, richtlijnen, gemeenschappelijke begrippenkaders en complexe verdragsbepalingen ontwerpen om het juridisch Europa op te bouwen, te rade zouden kunnen gaan bij kunstenaars als Gehry en Cerný. Zij weten tenslotte wat bouwen of vormgeven is. Europa is dan veel minder technisch en ingewikkeld, het ontvouwt zich. Het toont al zijn facetten, niet in de laatste plaats zijn rechtsverscheidenheid.

De Aardigheid van Europa is de titel van het eerste traktaat. Het vangt aan met Nederland en is in het Nederlands geschreven. Het Nederlands is tenslotte een officiële Europese taal. Maar het zou geen Europa-boek zijn als het geen andere Europese taal zou bevatten. European Star Laws is daarom in het Engels geschreven.


Agnes Schreiner (1953) doceert aan de Juridische Faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Zij doet rechtsantropologisch onderzoek naar Europese rechtsculturen. Na haar proefschrift Roem van het recht (1990) publiceerde zij bij Uitgeverij Duizend & Een ook In de ban van het recht (1991) en Ritueel manifest (2003).


Voor meer informatie zie onder NEWS op
www.uitgeverij1001.nl

Jurovisie = Jurovision
Jurovisie = Jurovision
Agnes Schreiner

JUROVISIE, Twee traktaten over de europeanisering van het recht / JUROVISION, Two Treatises on the Europeanisation of Law Auteur: Agnes T.M. Schreiner / Fotografie: Suzanne Dorrestein / Ontwerp: Stèphanie de Vilder / ISBN 978 90 71346 38 5 / prijs in de boekhandel Euro 12,00