Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

http://www.nwo.nl/nieuws

28 april 2009

Genomineerden Eureka Boekenprijs 2009 bekend

De jury van de Eurekaprijs 2009 heeft de nominaties bekendgemaakt voor de Eureka Boekenprijs. Het totale prijzengeld van de Eurekaprijs is 27.500 euro. De winnaar van deze categorie, evenals de winnaar van de Jos Withagen Mediaprijs en de Eureka Oeuvreprijs, worden bekendgemaakt op maandag 25 mei tijdens Bessensap in science center NEMO.

De vijf boeken die in aanmerking komen voor de Eurekaprijs voor het beste wetenschapsboek 2008 zijn:
- 'Hoe de Stof de Geest kreeg' van Arie Bos, Uitgeverij Christofoor
- 'Nieuwe Dieren' van Bart Braun, Uitgeverij Veen Magazines
- 'Het Puberende Brein' van Eveline Crone, Uitgeverij Prometheus Bert Bakker
- 'De Depressie-Epidemie' van Trudy Deheu, Uitgeverij Augustus
- 'Het Morele Instinct' van Jan Verplaetse, Uitgeverij Nieuwezijds

Jury
De jury van de Eurekaprijs 2009 bestaat uit: Paul Schnabel (juryvoorzitter), Floris Cohen, Hans Goedkoop, Sherman de Jesus en Hans de Rijk (alias Bruno Ernst).

Eerdere winnaars
Eerdere winnaars van een Eurekaprijs zijn: 'De Herschepping van de Wereld' van Floris Cohen (Boekenprijs 2008), 'De Menselijke Maat' van Salomon Kroonenberg (Boekenprijs 2007), 'Andere Tijden' (Mediaprijs 2008), 'Keuringsdienst van Waarde' (Mediaprijs 2007) en Hans de Rijk, alias Bruno Ernst (Oeuvreprijs 2008). Alle Eurekaprijswinnaars kunt u vinden op www.nwo.nl/eurekaprijs.

Eureka
Jaarlijks wordt onder auspiciën van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de Eurekaprijs toegekend aan de beste prestaties op het gebied van het populariseren van wetenschap en kennis naar het brede publiek. Met de Eurekaprijs wil NWO schrijvers, filmers, journalisten, programmamakers, wetenschappers, media, redacties, producenten en uitgeverijen aanmoedigen om wetenschappelijke kennis en inzichten toegankelijk te maken voor het brede publiek. Het prijzengeld is beschikbaar gesteld aan het Eurekafonds door NWO en de Jos Withagen Stichting. De winnaars van de Eureka Boekenprijs en de Eureka Mediaprijs ontvangen ieder 7.500 euro en het Eurekabeeldje van beeldhouwer Richard de Vrijer. De winnaar van de Oeuvreprijs ontvangt naast het Eurekabeeldje ook 12.500 euro.

Bessensap
Bessensap is dé jaarlijkse ontmoeting van wetenschap met pers. De dag wordt georganiseerd door NWO en de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland in samenwerking met science center NEMO. Het volledige programma is te vinden op www.nwo.nl/bessensap. Journalisten en andere belangstellenden kunnen zich via internet gratis aanmelden als bezoeker.


---
Nadere informatie:

- Leontine van de Stadt (organisatiekantoor Kunst & Wunderkammer)
- t: +31(0)20 463 7346, info@wunderkammer.nl (o.v.v. Eurekaprijs)
- of Hein Meijers (NWO, directeur Communicatie)
- t: +31(0)70 344 0729, h.meijers@nwo.nl

Wij streven ernaar alle genomineerde auteurs en programmamakers tijdens Bessensap en de uitreiking aanwezig te laten zijn. Indien u geïnteresseerd bent in een apart gesprek/interview met één van hen, dan horen wij dat graag, zodat wij hiervoor het een en ander kunnen arrangeren.