Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

debalie | centrum voor politiek en cultuur

De Staat van de democratie #4: EU

Maandag 25 mei | 19.30 uur

Op maandag 25 mei presenteert De Balie samen met BNR Nieuwsradio en Nyenrode Business Universiteit een dubbelprogramma over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 4 juni 2009. In het eerste deel staan nieuwe rituelen en symbolen voor de EU centraal. In het tweede deel is een verkiezingsdebat met lijsttrekkers van grote partijen. De avond wordt live uitgezonden.

Pimp my Europe! Nieuwe symbolen en rituelen voor de EU De EU komt over als een emotieloos, bureaucratisch en technocratisch instituut. De meeste mensen associëren dit instituut met ingewikkelde discussies over de grondwet en met Europese milieuregels waardoor bouwprojecten in eigen land stopgezet moeten worden. Identificatie en verbondenheid van de Europeanen met de EU is vooralsnog een illusie. Volgens sommige politicologen is dit funest voor het functioneren van de Europese democratie.

Als oplossing voor dit probleem, ziet De Balie meer Europese symboliek en branding. De Balie roept mensen op nieuwe rituelen en symbolen in te sturen. Alles kan én mag: van vlaggen, volksliederen en verkiezingscampagnes tot speciale uniforms voor bewindslieden en een Europese Prinsjesdag. De beste voorstellen worden op 25 mei voorgelegd aan een jury. De winnende inzending wordt vervolgens aan toekomstige Europarlementariërs gepresenteerd tijdens het aansluitende verkiezingsdebat in De Balie.

Europees verkiezingsdebat
Het Europees verkiezingsdebat moet de kiezer duidelijkheid geven. Wat is de visie op de EU van de Nederlandse politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen? De politici worden ondervraagd over hun drijfveren en hun ideeën over belangrijke Europese onderwerpen zoals de economische crisis, de uitbreiding en gemeenschappelijk milieuvriendelijk energiebeleid. Korte onafhankelijke inleidingen op deze thema's verhogen de kennis bij het publiek.

Met lijsttrekkers Thijs Berman (PvdA), Hans van Baalen (VVD), Dennis de Jong (SP), Barry Madlener (PVV) en Sophie in 't Veld (D66). Het debat wordt geleid door Maarten Bouwhuis. Isolde Hallensleben presenteert de avond.

Dit Balie-programma wordt gemaakt in samenwerking met BNR Nieuwsradio, Nyenrode Business Universiteit en Maarten Bouwhuis. Het programma komt tot stand met financiële steun vanuit het Forum voor Democratische Ontwikkeling, de Europese Commissie en Oxfam Novib.

Praktisch:

Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Datum en tijd: maandag 25 mei, 19.30 uur.

Toegang: gratis, maar er moet wel een kaartje worden gereserveerd. De telefonische reserveerlijn is bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 12.00 uur t/m 18.00 uur op telefoonnummer 020-5535100.

www.debalie.nl