Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

debalie | centrum voor politiek en cultuur

De Staat van de democratie #4: EU

Maandag 25 mei | 19.30 uur

Oproep:

Pimp my Europe! Call for new symbols!

De Balie roept iedereen op nieuwe rituelen en symbolen te bedenken voor de EU zodat burgers zich meer betrokken gaan voelen bij de Europese democratie. De winnaar van Pimp my Europe wordt bekend gemaakt op 25 mei tijdens het lijsttrekkersdebat dat De Balie die avond organiseert samen met BNR Nieuwsradio en Nyenrode Business Universiteit.

De meeste mensen staan niet te trappelen om naar de stembussen te gaan. Ze denken bij de EU aan ingewikkelde discussies over de grondwet en aan Europese milieuregels waardoor bouwprojecten in eigen land stopgezet moeten worden. Identificatie en verbondenheid van de Europeanen met de EU is vooralsnog een illusie.

Dit beeld komt voort uit een totaal gebrek aan symboliek en branding van de EU. Elke democratie heeft rituelen en symbolen nodig, zoals de presidentiële inauguratie in de VS en Prinsjesdag in Nederland met de gouden koets en de hoedjesparade. Deze rituelen verworden tot ware volksmanifestaties; de bevolking identificeert zich met de democratie en voelt zich ermee verbonden. Voor de EU gaat dit vooralsnog niet op.

Het is de hoogste tijd dat hier verandering in komt. De Balie roept iedereen op nieuwe rituelen en symbolen te bedenken voor de EU. Alles kan én mag: van vlaggen, volksliederen, verkiezingscampagnes, speciale uniforms voor bewindslieden en een soort Europese Prinsjesdag tot meer politiek-filosofische voorstellen aangaande de Europese instituties. Er zijn slechts drie voorwaarden: leg je plan goed uit, geef daarin aan hoe het volgens jou de Europese democratie versterkt en zorg ervoor dat het voor 20 mei binnen is. De hoofdprijs is een geheel naar jouw wens verzorgde reis naar Brussel of Straatsburg, inclusief bezoek aan de belangrijkste Europese instituties.

De Balie presenteert samen met BNR Nieuwsradio en Nyenrode Business Universiteit een dubbelprogramma over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 4 juni 2009. In het eerste deel staan nieuwe rituelen en symbolen voor de EU centraal. In het tweede deel is een verkiezingsdebat met lijsttrekkers van grote partijen. De avond wordt live uitgezonden.

Dit Balie-programma wordt gemaakt in samenwerking met BNR Nieuwsradio, Nyenrode Business Universiteit en Maarten Bouwhuis. Het programma komt tot stand met financiële steun vanuit het Forum voor Democratische Ontwikkeling, de Europese Commissie en Oxfam Novib.

Voor meer informatie, bezoek de website van De Balie en kijk bij 25 mei in de agenda.

Stuur of mail je plannen naar:

De Balie

t.a.v. Dieuwertje Scheringa

Kleine-Gartmanplantsoen 10

1017 RR Amsterdam

Dieuwertje.Scheringa@balie.nl

Noot voor de redactie: onderstaande informatie is