Ingezonden persbericht


(zie bijlagen in attachment)

PERSBERICHT BOEKIDS SURINAME 2009
Mei 2009

Boekids Suriname: lezen, schrijven, dichten én schilderen!

Stichting Boekids is van 25 tot en met 30 mei te gast op het Kinderboekenfestival in Paramaribo! Op het Boekids-podium treden Nederlandse en Surinaamse schrijvers en illustratoren op met voordrachten, spannende verteloptredens en leuke workshops.

Stichting Boekids is sinds 2001 actief in Suriname. Boekids ondersteunt het Kinderboekenfestival Suriname met verschillende literaire activiteiten, waaronder schrijf- en illustratieworkshops en de uitwisseling van expertise tussen Nederlandse en Surinaamse schrijvers. Dit jaar komen er weer verschillende auteurs met Boekids mee naar het Kinderboekenfestival: Schrijfster en illustratrice Mylo Freeman is geboren in Den Haag, maar heeft Amerikaanse roots. Ze heeft een grote hoeveelheid kinder- en prentenboeken geschreven én geïllustreerd. Op Boekids Suriname treedt Mylo op en geeft ze workshops vlinders tekenen met ecoline. Glynis Terborg, schrijfster en illustratrice, heeft een Surinaamse achtergrond. Zij is de dochter en manager van actrice Jetty Mathurin. Samen met muzikant Eric Neslo prikkelt Glynis de fantasie van de kinderen op het festival met haar muzikale optreden over Max en zijn koffer. Ook geeft Glynis meerdere workshops tekenen en schilderen. Journaliste Victoria Farkas is schrijfster van kinder- en jeugdboeken, waarvoor zij de hele wereld afreist. Op Boekids Suriname verzorgt Victoria optredens en workshops waarbij kinderen verhalen en poëzie leren schrijven. Petra Katzenstein en Marit van der Meer, van het Joods Historisch Museum te Amsterdam, verzorgen de creatieve workshop Mijn Huis, Jouw Huis, gebaseerd op het bijzondere viertalig boek Mijn Huis, Jouw Huis, met tekeningen van de bekende illustratrice Fiep Westendorp.

Stichting Boekids schenkt regelmatig jeugdliteratuur aan Surinaamse scholen. Ook heeft Boekids met hulp van de Fiep Westendorp Foundation ruim 200 dozen met tekenmateriaal kunnen schenken aan scholen en kindertehuizen in heel Suriname. Met het gebruik van deze tekendozen stimuleert Boekids Surinaamse kinderen tot creatief schrijven en tekenen op school. Voor twee Nederlandse kinderen wordt Boekids Suriname ook een bijzondere belevenis. Zij zijn de winnaars van de Boekids Vreemde Vogel wedstrijd en komen mee naar het Kinderboekenfestival om hun Surinaamse leeftijdgenootjes te ontmoeten.

In de week na het Kinderboekenfestival geeft Stichting Boekids getalenteerde Surinaamse jongeren een kans om hun stem te laten horen door middel van een professionele theaterschrijfcursus voor jongeren tot 25 jaar. Van 2 tot 5 juni leren zij in vier dagdelen theaterteksten schrijven door theatermaker Hans van den Boom (Stella Den haag) en de Surinaamse schrijfster Tessa Leuwsha. Wie mee wil doen met deze gratis cursus kan contact opnemen met The Back Lot, e-mail: info@thebacklot.sr.

Stichting Boekids Suriname werkt samen met Jeugdtheater Stella Den Haag, Stichting The Back Lot, Stichting Projecten (PCOS), Schrijversgroep '77 en Stichting Lezen en Schrijven. Boekids Suriname 2009 wordt mede mogelijk gemaakt door: Nederlandse Taalunie, Stichting LIRA Fonds, Nederlands Literair Productie- en VertalingenFonds, Fiep Westendorp Foundation, Gemeente Den Haag en de Nederlandse Ambassade te Suriname.

-----