NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Vrije prijsvorming leidt tot betere resultaten ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben in 2008 goede financiële resultaten geboekt. Het gemiddelde exploitatieresultaat van 1,5% was hoger dan de vier jaren ervoor. Daarmee is het eigen vermogen van ziekenhuizen gestegen tot ruim 11%, wat nog wel onder het minimumstreefpercentage (15) ligt. `Als gevolg van de uitbreiding van vrije prijsvorming worden ziekenhuizen steeds doelmatiger', stelt Roelf de Boer, voorzitter van de NVZ.

De toename van het exploitatieresultaat blijkt uit een analyse van de NVZ op basis van de cijfers van de jaarrekeningen over 2008 van 65% van de Nederlandse algemene ziekenhuizen. De analyse laat zien dat ongeveer negen op de tien ziekenhuizen vorig jaar winstgevend waren. In 2007 gold dat nog voor circa drie kwart. Toch waarschuwt de NVZ voor zelfgenoegzaamheid. `Om de toenemende bedrijfsrisico's die bij gereguleerde marktwerking spelen het hoofd te kunnen bieden, moeten de marges nog flink omhoog. In vergelijking met de marktsector zijn de marges van de ziekenhuizen nog altijd zeer bescheiden', aldus De Boer.

Verdere uitbreiding liberalisering
De NVZ-voorzitter ziet een verband tussen de liberalisering in de ziekenhuisbranche en de verbeterde exploitatieresultaten. `Het deel van de verrichtingen die onder vrije prijsvorming vallen, was aanvankelijk 10 procent, vervolgens 20 procent en nu onderhandelen ziekenhuizen over circa een derde van de verrichtingen met verzekeraars. Dat zorgt ervoor dat de efficiency in onze branche steeds verder toeneemt; ook als het gaat om zorg die niet onder gereguleerde marktwerking valt. We steunen dan ook de plannen van minister Klink om de vrije prijsvorming per 2011 uit te breiden naar 70 procent. Komend jaar zetten we vol in op systeemverbeteringen, zoals kwaliteit- en wachttijdregistraties en een verbeterd DBC-systeem'.

Omzetstijging binnen ramingen
De omzet van de ziekenhuizen kwam in 2008 uit op EUR 11,1 miljard: 5,9% meer dan in 2007. Deze stijging lag in lijn met die in de afgelopen jaren. Een uitsplitsing naar volume- en prijseffect is nog niet goed te maken. Het lijkt er echter op dat de volumegroei opnieuw binnen de vastgestelde macrokaders is uitgekomen.

Ligduur blijft dalen
Het aantal eerste polikliniekbezoeken is in 2008 met 3,1% gestegen, het aantal opnames met 3,7% en het aantal dagbehandelingen met 7,1%. Net zoals de voorgaande jaren is het aantal dagen dat een patiënt opgenomen wordt in een ziekenhuis verder gedaald. De gemiddelde ligduur voor de ongeveer 1,6 miljoen opnames was 5,7 dagen, tegen 6,0 dagen in 2007. Voor het B-segment (verrichtingen waarvoor vrije prijsvorming geldt) bedroeg de ligduur 3,6 dagen en voor het A-segment (gebudgetteerde zorg) 6,3 dagen. De verlaging van de ligduur is een voortzetting van een langdurige trend.