Partij van de Arbeid

Vrouwenrechten in Pakistan en Afghanistan

22-05-2009 11:01

Om aandacht te vragen voor de situatie van vrouwen in Afghanistan en Pakistan organiseerden de PvdA en Gender Concerns International een reeks bijeenkomsten. Onder anderen Mariëtte Hamer en Emine Bozkurt gaven acte de présence. De organisatie lag in handen van PvdA-Kamerlid Chantal Gillard. Voor PvdA.nl doet ze verslag.

'Om aandacht te vragen voor de situatie van vrouwen in Afghanistan en Pakistan organiseerden de PvdA en Gender Concerns International een reeks bijeenkomsten op 18 en 19 mei. Speciaal voor deze bijeenkomsten zijn Zohra Rakesh uit Afghanistan en Taqdees Gillani uit Pakistan overgekomen. Zij streven naar een eerlijke verdeling van de toegezegde middelen voor vrouwen in hun vaderland.

Tijdens de Tokyo Donor Conference voor Pakistan is door de internationale gemeenschap 5,5 miljard toegezegd. De vrouwen vinden dat er een gedeelte daarvan aan de bevordering van vrouwenrechten, hun vrijheid en hun onafhankelijkheid moet. Zij willen draagvlak voor een 'observation body' die erop toeziet dat geld voor vrouwen goed terecht komt en de juiste beleid wordt gemaakt. Ook eisen zij meer participatie van vrouwen in het vredesproces zoals VN resolutie 1325 voorschrijft. Zo misten zij de vrouwenstem tijdens de Afghanistan conferentie in Den Haag. Verder zouden vrouwen niet enkel over vrouwenzaken moeten meepraten maar over alle zaken.

Op 18 mei werd gestart met een besloten bijeenkomst in de Tweede Kamer waarbij vertegenwoordigers van de ambassades van Afghanistan, Pakistan en de Verenigde Staten en het ministerie van Buitenlandse Zaken aanwezig waren. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer opende de bijeenkomst. Zij adresseerde in haar welkomstwoord de recente familiewetgeving in Afghanistan, de vergiftiging op meisjesscholen en de vredesakkoord in Pakistan die ten koste is gegaan van vrouwenrechten. Het mag niet enkel blijven bij het verwerpen van deze acties maar zij spoorde de aanwezige landen vertegenwoordigers aan om de krachten te bundelen om tot een gezamenlijke regionale aanpak voor vrouwen te komen. Hamer beloofde ook om zelf vervolgstappen op de agenda te zetten.

Ik zat de bijeenkomst voor en concludeerde uiteindelijk dat er draagvlak onder de aanwezigen was om deze agenda verder te onderzoeken. Gender Concerns International is gevraagd om met de vrouwen een opzet daartoe te maken. Er werd onderkend dat er behoefte is aan coördinatie, lobby, controle op middelen en beleid en het bundelen van de krachten.

's Middags volgde in de Haagsche Hogeschool een publieksdebat over de EU-verkiezingen, jongeren en de regio. PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt was gastspreker en toonde zich zeer betrokken. Zij nodigde de vrouwen uit voor een bredere discussie in het Europese Parlement later dit jaar.

Op 19 mei waren de vrouwen te gast bij de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad. SP en CDA sloten zich daarbij aan. Onderwerp van discussie was city diplomacy om vrede en veiligheid te bewerkstelligen. De gemeenteraadsleden onder leiding van Matthijs van Muijen zegden een schriftelijke reactie toe over de wijze waarop Rotterdam zou kunnen bijdragen aan de vrouwenstrijd in de regio.

s Avonds waren de vrouwen te gast bij de PvdA gemeenteraad in Amsterdam. Ook daar werd vol belangstelling het gesprek gevoerd en afgesproken dat er een vervolg komt.

Deze bijeenkomsten vormen onderdeel van een serie om het gestelde doel te bereiken. In juni is er een bredere regionale bijeenkomst met vrouwen uit landen als Iran, Afghanistan, Pakistan, Oezbekistan en Tadzjikistan in Kabul. De Taliban was vooral een probleem in Afghanistan, nu zien we dat van Kabul tot Kashmir de Taliban aan terrein en invloed winsten boekt. Via migratie trekt deze vrouwonvriendelijke gedachten verder de regio in. Een regionale aanpak is daarom noodzakelijk.

In het najaar zal samen met de PvdA een bredere internationale bijeenkomst worden georganiseerd in Den Haag. Hiervoor worden meer landen uitgenodigd.'

Chantal Gill'ard

Afifa Azim is the founder and Director of the Afghan Women's Network. She is an internationally respected speaker, facilitator and advocate for the rights of women in Afghanistan.

Taqdees Gillani is Director Cultural Academy at Azad Jammu & Kashmir, Pakistan and chairperson of HOPE (Helping Organization for Peoples Equality). She has been very active in drawing attention to the position of women in the region.

Zohra Rasekh is the Acting Director of Human Rights and Womens International Affairs in the Ministry of Foreign Affairs, Afghanistan. Her role is to advise the Foreign Minister on issues related to gender and human rights. She is a Human Rights activist and the Founder of the Global Watch Group. She has recently been elected member for CEDAW.