Partij van de Arbeid

Combinatie arbeid-zorg stimuleren

23-05-2009 10:08

De PvdA wil stimuleren dat mannen en vrouwen allebei vier dagen kunnen werken. Juist nu er oplopende werkloosheid is onder mannen in de traditionele mannenberoepen en we een tekort is aan arbeidskrachten bij de meer traditionele vrouwenberoepen zoals onderwijs en zorg, kan dit oude ideaal van de PvdA dichterbij komen. Mariëtte Hamer pleit hiervoor in het programma 30 Hoog.

Fractievoorzitter Mariëtte Hamer zal het kabinet volgende week bij het debat over het kabinetsbeleid vragen na te gaan hoe dit zogenoemde twee maal vier model kan worden gestimuleerd. Een vierdaagse werkweek voor mannen en vrouwen kan volgens Hamer ongelooflijk helpen in de strijd tegen banenverlies en bij het beter verdelen van arbeid en zorgtaken.

Mariëte Hamer pleit zondagavond in het NCRV interviewprogramma 30 Hoog voor deze betere verdeling van arbeid en zorgtaken tussen mannen en vrouwen.
Hamer: Het mogelijk maken van een werkweek van vier dagen voor mannen en vrouwen kan hierbij behulpzaam zijn. Uiteraard moet goed worden nagedacht over de mogelijkheden.Dat ligt volgens Hamer vooral op de weg van emancipatieminister Ronald Plasterk. Eerder pleitte ook de FNV voor het twee maal vier model, mede uit het oogpunt van emancipatie.

Hamer: Je ziet dat mannen rond de dertig jaar vast lopen bij hun werkgever om bijvoorbeeld een dag minder te kunnen werken. De huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt kunnen een kans bieden om de wens van ouders te realiseren om samen zorgtaken op zich te nemen en allebei een loopbaan op te bouwen. Het zou goed zijn als het kabinet met de sociale partners bespreekt hoe dit gestimuleerd kan worden en welke belemmeringen daarvoor uit de weg kunnen worden geruimd. Uiteraard gaat het hierbij niet om een verplichting maar om het stimuleren van de mogelijkheden.