UNICEF: Wij geloven niet in morgen

Den Haag, 25 mei 2009 - De wereldwijde economische crisis treft iedereen. De meest kwetsbare kinderen van de wereld krijgen echter de hardste klappen. Om die kinderen niet te vergeten én ze een stem te geven, kondigt UNICEF aan niet in morgen te geloven, maar in vandaag. Volgens de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties staat de toekomst van heel veel kinderen vandaag op het spel, en moet daar nu iets aan gedaan worden. UNICEF verspreidt het statement 'Wij geloven niet in morgen' met posters en advertenties door heel Nederland en roept iedereen op vandaag nog in actie te komen voor een betere wereld voor kinderen.

De Wereldbank berekende onlangs dat in 2009 door de economische neergang wereldwijd 46 miljoen mensen gedwongen zullen worden in armoede te leven. Ook schatte de organisatie dat tussen 2009 en 2015 jaarlijks tweehonderd- tot vierhonderdduizend extra kinderen als gevolg van de crisis zouden kunnen sterven. Afrika wordt waarschijnlijk het zwaarst getroffen. De meest kwetsbare kinderen krijgen de hardste klappen. Sterk stijgende voedselprijzen zorgen in sommige landen voor een toename in het ondervoedingcijfer.

Jan Bouke Wijbrandi, algemeen directeur van UNICEF Nederland: 'Het mag niet zo zijn dat we miljarden investeren om banken overeind te houden en tegelijkertijd kinderen die onze hulp hard nodig hebben, aan hun lot overlaten. Kinderen kunnen niet wachten tot de crisis voorbijgaat. UNICEF gaat door met helpen, waar ook ter wereld.'

Om het statement te verspreiden heeft UNICEF hulp gevraagd aan de landelijke en regionale media. Medewerkers en vrijwilligers plakken ongeveer 50.000 posters in heel Nederland, en ook de UNICEF-ambassadeurs Paul van Vliet en Monique van de Ven zetten zich actief in.

UNICEF is in meer dan 150 landen en gebieden actief en helpt kinderen hun eerste levensjaren overleven en zo gezond mogelijk opgroeien. Unicef is de grootste leverancier van vaccins voor ontwikkelingslanden en zet zich voor kinderen in via projecten op het gebied van gezondheid en goede voeding, schoon water en sanitaire voorzieningen, kwalitatief basisonderwijs voor jongens en meisjes en de bescherming van kinderen tegen geweld, uitbuiting en aids. UNICEF is voor haar financiering geheel afhankelijk van vrijwillige bijdragen van individuen, bedrijven, stichtingen en regeringen.


* * *



Unicef