Ingezonden persbericht


PERSBERICHT VAN DE ZOOGDIERVERENIGING
Verbod op houden exotische eekhoorns bepleit bij Kamer

De Zoogdiervereniging pleit in een brief aan de Tweede Kamer en aan minster Verburg voor een verbod op het houden van grijze eekhoorns en Pallas eekhoorns in Nederland. Het risico dat ze na ontsnappen of loslaten de inheemse rode eekhoorn verdringen is te groot. In diverse landen is dat al gebeurd.

Aanleiding voor de brief aan kamer en minister is de behandeling van de Voortgangsrapportage Nota Dierenwelzijn en de Nationale Agenda Diergezondheid in de Tweede Kamer.

De Zoogdiervereniging wil twee dingen. Ten eerste dat er voortaan gewerkt wordt met een zogenaamde positieflijst van de Raad voor Dieraangelegenheden. Dat alleen dieren die daarop staan gehouden mogen worden en alle andere dieren niet. Ten tweede zouden van die lijst (die nu als advieslijst wordt gebruikt) de grijze eekhoorn en de Pallas eekhoorn geschrapt moeten worden. Deze soorten die elders al bewezen hebben de inheemse eekhoorn te kunnen verdringen, zouden helemaal niet als huisdier gehouden mogen worden, wat de Zoogdiervereniging betreft. Als ze niet meer als huisdier verkocht en gehouden mogen worden, kunnen ze ook niet in het wild terechtkomen.

De afgelopen vijf jaar zijn er al negen exotische eekhoornsoorten in Nederland in het wild gesignaleerd. Er leven bijvoorbeeld Pallas eekhoorns bij Weert, nakomelingen van exemplaren die in 1998 bij een dierenhandelaar zijn ontsnapt. Mogelijk zitten ze ondertussen al in het negen kilometer westelijker gelegen natuurgebied Mariahof in België. Verder zijn in Sint-Anthonis Chinese boomeekhoorns gezien en in Tilburg Siberische grondeekhoorns, die zijn losgelaten tijdens de verhuizing van een dierentuin. En vorig jaar nog veroorzaakte de actie van een zakenman in Amersfoort veel ophef met het loslaten van Japanse eekhoorns.

In Engeland zien we het duidelijkst hoe groot de bedreiging kan zijn. De inheemse rode eekhoorn is daar vrijwel geheel verdreven door de grijze eekhoorn. Op de weinige plekken waar hij nog wel zit, worden verwoede pogingen gedaan om de rode eekhoorn te beschermen. Maar ook in Ierland, en delen van Noord-Italie verdringt de grijze eekhoorn (afkomstig uit Amerika) de inheemse rode eekhoorn. De Zoogdiervereniging in de brief: 'Als deze soort zich in Nederland vestigt is het meer dan waarschijnlijk dat ook Nederland de rode eekhoorn verdreven zal worden.'

De Pallas eekhoorn (uit China) verdringt in Zuid-Frankrijk de inheemse rode eekhoorn en in Japan de daar inheemse soort. Ook deze soort heeft dus bewezen de lokale eekhoorns weg te kunnen concurreren. De Zoogdiervereniging doet ook onderzoek naar Pallas eekhoorns bij Weert.

De eekhoorn is het favoriete zoogdier van de Nederlanders zo bleek op 26 april uit een verkiezing gehouden door de Zoogdiervereniging en Grasduinen.