Gemeente Twenterand


College sluit jaarrekening 2008 positief af

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand heeft het jaarverslag en de jaarrekening 2008 vastgesteld. De jaarrekening heeft een positief financieel resultaat. Ruim 1,2 miljoen euro wordt gestort in de reserve 'Onderhanden werk', omdat dat doorgeschoven zaken zijn die in 2009 worden uitgevoerd. Ruim 8 ton gaat naar de Algemene Risicoreserve, ongeveer 4½ ton naar nieuwe reserves en een bedrag van iets meer dan ¤ 57.000,- naar de Verkeersmilieukaart. Wethouder Oordt waarschuwt voor teveel optimisme: "Het positieve resultaat is geen oplossing voor de huidige financiële situatie van Twenterand", aldus Oordt.

Verantwoording
Door het overleggen van het jaarverslag 2008 legt het college verantwoording af over de prestaties en uitgaven in relatie tot de beleidsvoornemens. In het jaarverslag is ook de jaarrekening opgenomen waarin het college verantwoording aflegt over de inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar. De totale uitgaven in 2008 bedroegen bijna ¤ 73.000.000,-. De accountant heeft de jaarrekening goedgekeurd en geeft aan dat de jaarrekening 2008 in overeenstemming is met het Besluit Begroting en Verantwoording. De Jaarrekening geeft volgens de accountant een getrouw beeld van zowel de baten als de lasten over het jaar 2008 en van de activa en passiva per 31 december 2008. Ook over de rechtmatigheid verstrekt de accountant een goedkeurende verklaring.

Jaarverslag, een greep uit de resultaten van 2008
In het algemeen stelt het college van burgemeester en wethouders dat de beleidsdoelstellingen uit de programmabegroting 2008, grotendeels zijn gerealiseerd. Op onderdelen, zoals ook in het jaarverslag toegelicht wordt, is de ambtelijke organisatie door een hoge werkdruk, niet aan alle werkzaamheden toegekomen. Dit blijkt in financiële zin in het resterende positieve saldo. 'Twenterand werkt' staat in het collegeprogramma van Twenterand centraal. Het jaar 2008 stond in het teken van de ingebruikname van het verbouwde en uitgebreide gemeentehuis in Vriezenveen. Er werd hard gewerkt aan de verdere verbetering van de dienstverlening, de bestrijding en nazorg van de asbestbrand, zorg om scholen, opening meldpunt schulden, realisatie van kunstgrasvelden en nog veel meer zaken die verwoord zijn in het jaarverslag.

Jaarrekening, financiële verantwoording
Het college stelt voor om een groot deel te storten in de reserve 'Onderhanden werk' (werk dat is doorgeschoven naar 2009) en een ander substantieel deel van dit bedrag te storten in de Algemene risico reserve. Bij de Voorjaarsnota 2010 wordt voorgesteld een deel van deze middelen te gebruiken voor eenmalig nieuw beleid. De in de jaarrekening verwachte overschrijding bij de reserve Afvalverwerking wordt ingezet voor tariefsverlaging van de afvalstoffenheffing 2010, zodat de inwoner van de gemeente Twenterand daar voordeel van heeft. Dit zal bij de Begroting 2010 voorgesteld worden. Op dit moment worden de gevolgen van de financiële en economische crisis steeds meer zichtbaar. Dit uit zich in oplopende kosten (WMO, verbonden partijen, uitkeringen) en mogelijk achterblijvende inkomsten (grondverkopen, bouwleges, belastingen). Het college zal aan de hand van scenario's de mogelijke effecten voor de meerjarenbegroting en de financiële positie van de gemeente zichtbaar maken.

Huidige financiële situatie
Het batig saldo lijkt in contrast te zijn met de vorige week aangekondigde bezuinigingen. "Die aangekondigde bezuinigingen betreffen echter het jaar 2010, terwijl we hier over het jaar 2008 praten. Voor 2010 zijn die maatregelen nodig zoals we die vorige week hebben aangekondigd" verduidelijkt wethouder Oordt. Daarnaast is nog onzeker wat de financiële voornemens van het kabinet zijn. Oordt daarover: "Daar verwachten we nog deze maand duidelijkheid over."

Vervolg
Het jaarverslag en de programmajaarrekening 2008 worden op 9 juni a.s. behandeld door de gemeenteraad.